Design Zomer Maastricht

Wilma de Kluizenaar vertelt over design in Maastricht

Auteur: Demy Janssen
Woensdag 25 april 2018

In de aanloop naar de ZOMER wordt er in Maastricht volop aandacht besteed aan design en zijn vele mogelijkheden. Diverse instellingen grijpen de maanden mei, juni en het begin van juli aan om hun visie en talenten met anderen te delen. WILMA DE KLUIZENAAR, cultuurmakelaar van de gemeente Maastricht, zocht voor dit voorjaar een zestal bijzondere evenementen uit die passen in het thema design. “Nederland is internationaal koploper in design en Maastricht zit boordevol designtalent met een vernieuwende visie.”

Wilma de Kluizenaar vertelt over design in Maastricht: „Maastricht scoort internationaal met de kunstvakopleidingen MAFAD (Maastricht Academy of Fine Arts and Design) en MAMDT (Maastricht Academy of Media, Design and Technology). Een bezoek aan het Graduation Festival is dan ook waar feest en toont het aanstormende talent. Dan zijn er nog de designevents (Embracing Exchange, Designday) met bekende namen en jonge makers en ontwerpers, geprogrammeerd op spannende industriële locaties. En modedesign tijdens het Fashion Clash Festival. Of gewoon de Designroute volgen om zelf zo’n Maastricht-made product te bemachtigen. Maastricht als designstad is een ontwikkeling die al langer gaande is, gezien het groeiend aantal bezoekers voor dit soort evenementen, de groeiende werkgelegenheid in de creatieve sector en last but nog least het kwaliteitsmerk dat Maastricht is.”

Designday: the beauty of waste
Dit voorjaar staat Designday in het teken van afval en de schoonheid daarvan. Je kunt immers veel met ‘oude troep’. Tijdens het openingsdiner op vrijdag 24 mei schuiven de tweehonderd aanwezigen aan voor een bijzonder diner: chef-kok, ontwerper en alumnus van MAFAD Cas Driessen gaat aan de slag met ingrediënten die eigenlijk zouden worden weggegooid en ‘condimenten’ (smaakmakers zoals sausen en chutney’s) van leveranciers uit de regio. Tevens vindt tijdens het openingsdiner de finale van de prijsvraag ‘Ontwerp een oplossing voor zwerfafval en/of hondenpoep in Maastricht’ plaats. De winnaar krijgt de kans om zijn ontwerp daadwerkelijk uit te voeren.Wie Designday bezoekt zal ontwerpen van maar liefst vijftig ontwerpers kunnen bewonderen en diverse lezingen en workshops omtrent het thema kunnen bijwonen. „Recyclen en upcyclen zijn actueel en in trek bij veel hedendaagse ontwerpers,” aldus Hester Coolen, organisator Designday. Voor het tweede jaar op rij organiseert Designday naast het event in de Decorfabriek gedurende de hele maand mei een route langs een twintigtal locaties in het centrum van Maastricht. „De Designroute leidt langs boetiekjes en winkels waar je echt designitems kunt kopen en langs hippe koffiezaakjes om tussendoor even neer te ploffen.”

25, 26 en 27 mei 2018 − designday.nl – openingsdiner all-in € 48, entree Designday € 0 - € 10

Dag van de architectuur: de stad van morgen
Bureau Europa neemt 2 juni de Maastrichtse variant van de Dag van de Architectuur voor zijn rekening. Deze dagen staan in het teken van de geschiedenis en ontwikkelingen van het upcoming Sphinxkwartier.Wat een aantal jaar geleden nog een afgelegen gedeelte van Maastricht was, wordt langzaam maar zeker klaargemaakt voor een bruisende toekomst. De komst van onder meer Lumière, Muziekgieterij, Bureau Europa en het Student Hotel zorgen voor leven in de brouwerij en het verplaatsen van de Noorderbrug biedt hectaren aan groen voor een ‘nieuw’ stadpark ‘aan de andere kant van de stad’. Gedurende een 2,5 uur durende wandeling door het Sphinxkwartier, tot aan het Frontenpark, krijgen deelnemers zicht op verleden, heden en toekomst van het Sphinxkwarier. Op diverse locaties worden er lezingen en dans- en zangoptredens georganiseerd. VR-brillen geven een preview van hoe sommige gedeeltes van de stad er over tien jaar uit zullen zien en restanten van de Noorderbrug worden ingezet voor spectaculaire optredens.

2 juni 2018 – www.bureau-europa.nl − deelname aan de rondleiding is gratis, inschrijven kan via info@bureau-europa.nl

EMBRACING EXCHANGE DOOR DDX
Stichting Dutch Design Exchange bedacht in 2017 Embracing Exchange, een project ten behoeve van de uitwisseling van kennis en ervaring tussen ontwerpers en instellingen in de Euregio. Tijdens de Meubelmesse in Keulen, de Dutch Designweek in Eindhoven en Embracing Exchange Maastricht worden ontwerpers op het gebied van architectuur, design, media en mode uit de drie regio’s uitgedaagd om gezamenlijk een statement te maken.Van 1 tot 10 juni vindt in het Eiffelgebouw Embracing Exchange Maastricht plaats. Geselecteerde ontwerpers mogen gedurende tien dagen onderdeel uitmaken van een grote expositie en zichzelf middels lezingen presenteren. „Het idee van het project Embracing Exchange is om het netwerk en de band van de ontwerpers uit de regio Eindhoven, Keulen en Maastricht te versterken zodat die drie regio’s uiteindelijk één worden,” leggen de initiatiefnemers Marc en Nicole Maurer uit. Sinds 2018 is het project uitgebreid met de Embracing Exchange Academy, waar de samenwerking met design gerelateerde hbo- en mbo-opleidingen wordt opgezocht. „Studenten krijgen zo de gelegenheid om kennis met elkaar en met designers – van starters tot professionals – te maken.”

1 tot en met 10 juni 2018 − www.embracing.exchange – entree gratis

FASHIONCLASH: Fashion my Religion
Het thema van de tiende editie van FASHIONCLASH is religie. Het hele jaar door biedt het platform getalenteerde modeontwerpers een podium en samen zoeken zij de ‘clash’ op. Het thema Fashion my Religion nodigt uit om middels mode bestaande religieuze tradities en taboes te belichten of doorbreken. Tijdens het FASHIONCLASH Weekend komen in de Decorfabriek in Maastricht meer dan 150 getalenteerde ontwerpers van over de hele wereld bij elkaar. Zij presenteren tijdens het FASHIONCLASH Festival hun werken middels modeshows, lezingen, voorstellingen en exposities. Tevens wordt er podium geboden aan Collective 12, een selectie afstudeerkandidaten van de MAFAD. Nieuw tijdens FASHIONCLASH Festival 2018 is het concept ‘en route’: een soort pelgrimstocht langs vijftien locaties in het centrum van Maastricht. Op deze locaties wordt het hele weekend, tijdens openingstijden van de winkels, geprogrammeerd. De organisatie van FASHIONCLASH wil hiermee de drempel om onderdeel uit te maken van het festival verlagen. „Iedereen zal dit jaar met het festival in aanmerking komen, toevallige toerist en bewuste festivalganger. En dat is nu precies de bedoeling, want fashion is voor iedereen,” vertelt Branko Popovic.

15, 16 en 17 juni 2018 / fashionclash.nl

GRADUATION FESTIVAL
Tijdens het Graduation Festival dat tussen 5 en 8 juli plaatsvindt, presenteren examenstudenten van de Faculteit van de Kunsten Maastricht (Zuyd Hogeschool) hun afstudeerwerken. In de Kunstacademie op het Herdenkingsplein laten afstudeerders zien hoe zij telkens met andere ogen naar de buitenwereld kijken, reageren en zich positioneren. Bezoekers worden uitgenodigd om het gesprek aan te gaan.De aard van de tentoongestelde werken varieert van performance, installatie, grafische vormgeving, illustratie, foto, film, geluidskunst, producten, materialen, objecten en theoretische reflectie. De ontwerpers van deze kunstwerken zijn afstudeerders van een vijftal bachelor of masters: Maastricht Academy of Architecture, Maastricht Academy of Fine Arts and Design, Maastricht Academy of Media Design and Technology, Fine Art and Design in Education en Master Scientific Illustration. Als onderdeel van het Graduation Festival wordt aan een talent van de opleiding Fine Arts de Gilbert de Bontridderprijs uitgereikt. De prijs, uitgereikt door Magda de Bontridder, bestaat uit een geldbedrag ter motivatie voor het publiceren van het kunstwerk. Tevens wordt er aan drie excellente studenten van de Art Faculty de Henriette Hustinxprijs uitgereikt.

5 tot en met 8 juli 2018 / zuyd.nl/graduationfestival

Het printing lab van de Jan van Eyck Academie
Op de Jan van Eyck Academie zijn het hele jaar door kunstenaars en ontwerpers druk in de weer om hun ideeën en ontwerpen te realiseren. In een omgeving van creatieve werkruimtes en studio’s is het printing lab het kloppend hart. De in 2011 vernieuwde werkplaats is zo ingericht dat er op een laagdrempelige manier door ontwerpers én kunstenaars gebruik gemaakt kan worden van de faciliteiten. „Ons printing lab wordt door veel creatievelingen uit Maastricht en omstreken gebruikt. Zowel deelnemers van het Jan van Eyck-programma als ontwerpers van buitenaf. Tijdens de vele evenementen rondom design die deze zomer in Maastricht plaatsvinden, zul je dan ook stukken vinden die deels in de drukwerkplaats tot stand zijn gekomen,” licht Jo Frenken toe.In het printing lab van de Jan van Eyck Academie wordt ambacht verricht; ambacht in een heel nieuw jasje. Waar veel andere steden in het verleden een stapje terug hebben gedaan, zie je dat de maakindustrie in Maastricht altijd een grote rol is blijven spelen. Ontwerpers en kunstenaars zijn dicht bij de productie van hun ideeën gebleven. Dat is een unicum en deels mogelijk gemaakt in de drukwerkplaats van de Jan van Eyck Academie.

janvaneyck.nl

Lees ook