Is Flikken nog goed voor Maastricht?

De wekelijkse zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Auteur: Jo Cortenraedt
Zaterdag 28 april 2018

De Gemeente Maastricht was destijds bij de presentatie van de plannen voor 'Flikken Maastricht' zeer trots op het feit dat deze landelijke tv-serie in de Limburgse hoofdstad gedraaid zou worden. Want, zo vond ook de VVV, de stad en omgeving zouden wekelijks professioneel in beeld komen en dat zou zorgen voor meer naamsbekendheid en meer toeristen.

Ook de politie van Maastricht was er blij mee, immers was er nu landelijk aandacht voor het werk van de blauwe petten van het korps Limburg Zuid.

So far so good en ik denk dat dit de eerste jaren ook wel zo gewerkt heeft. Het productieteam wist mooie locaties te spotten in de wijde omgeving en die werden vervolgens kundig in beeld gebracht. Bovendien moet het voor de hele ploeg prettig werken zijn geweest, want deze regio, zeker met de grensstreek erbij, leent zich uitstekend voor de meest uiteenlopende scènes. De historische straten en straatjes van Maastricht, de mooie natuur in de omgeving, van de Sint-Pietersberg tot het Heuvelland, de nabijheid van Luik waar je naargeestige plekken voor akelige momenten voor het uitzoeken hebt. de Maas niet te vergeten zodat het werk van de politie te water ook belicht kan worden, de kastelen in de Ardennen, al dan niet verlaten. En zelfs destijds de nog in aanleg zijnde A2-tunnel, die ook goed was voor een niet-alledaags decor. Ook werd er behendig ingespeeld op bestaande evenementen, zoals rondom de concerten van André Rieu.

Regelmatig keek ik met mijn jongste kinderen, die fan zijn van de serie.  Zo ook gisteren, naar de laatste (dubbele) aflevering van seizoen 12. De locaties waren nog altijd met zorg uitgekozen, het camerawerk was prima en qua acteren weten Victor Reinier (rechercheur Floris Wolfs) en Angela Schijf (rechercheur Eva van Dongen) wat van hen verwacht wordt. Zij hebben de kwaliteit om zo'n serie te dragen.

Het meest lastige bij films en tv-series is om een zo goed en spannend mogelijk verhaal te bedenken. Het script is de basis van een goede film, daarna komt pas de uitwerking. Nou wil ik niet beweren dat de verhalen (niet meer) goed zijn, alleen vraag ik me wel af in hoeverre ze nog een bijdrage leveren aan de 'positieve uitstraling' van Maastricht en de Euregio, want nagenoeg elke aflevering gaat over de zware criminaliteit.

Ik begrijp ook wel dat je geen spannende politieserie kunt maken op basis van zoetsappige verhaaltjes rondom de wijkagent. Actie is gewenst. En de realiteit is helaas dat er ook in onze regio veel zaken gebeuren, waar je niet vrolijk van wordt. Veel drugscriminaliteit, prostitutie, motorbendes, geradicaliseerde jongeren en ga zo maar door. Met het grensgebied als ideaal werkterrein voor het geboefte. Iets waar de overheid maar heel lastig grip op krijgt.

Maar de schietpartij van gisteren bij een kasteel, waarbij bijna alle aanwezige criminelen sneuvelden (ik raakte de tel kwijt, het moet vele blikken tomatenketchup hebben gekost), die was zelfs voor  onze contreien niet erg realistisch. Heel even had ik het idee dat we in Mexico zaten. Daar zijn ze gewend dat mensen per dozijn worden neergeschoten.  

Hebben we  uit oogpunt van 'branding' en promotie nog veel aan 'Flikken Maastricht'? Dat vraag ik me af. Er zullen nog altijd wel extra bezoekers naar de stad komen na het zien van de serie, maar dat dan de doelgroep is waar Maastricht Marketing op mikt (mensen die komen voor een meerdaags verblijf en voor de kwaliteit van de stad), dat valt te betwijfelen.

De vraag is ook of de serie qua verhaallijn uiteindelijk wel zo wervend is voor het politiekorps. Op basis van de belevenissen van Floris en Eva de afgelopen jaren zullen maar weinigen op het idee komen eens te gaan solliciteren. Beide rechercheurs zijn de afgelopen jaren diverse keren half dood geweest. Mede ook omdat ze wel erg vaak alleen op pad gingen om de gevaarlijkste bendes te elimineren. Wat meer assistentie van de collega's zou logischer zijn.

En Eva zat gisteravond als slotscène zelfs aan de heroïne, dat is ook niet een situatie waarin je je partner of dochter in haar beroep graag in ziet belanden.  

Tenslotte was er dan nog het vleugje romantiek, misschien dan toch een relatie tussen Floris en Eva. Dat zou in zo'n serie goed kunnen, maar ik vond het nu wat geforceerd, want het zat er niet echt aan te komen in het voortraject, tenzij ik wat gemist heb. Waarschijnlijk wisten de scriptschrijvers (onder wie Victor Reinier zelf) er ook niet goed raad mee, want het bleef een mysterie. Zoals zelfs het voortbestaan van heel 'Flikken Maastricht' in nevelen gehuld blijft. Wel of geen vervolg?

Mochten ze het hierbij laten, dan is het misschien een idee om als alternatief een eigentijdse  'Commissaris Maigret' te bedenken. Dat was in het verleden een succesvolle serie met misschien minder spektakel, maar wel heel intelligent speurwerk en veel diepte. Er valt in ieder geval nog genoeg te speuren in Limburg en omstreken. En 'Flikken Maastricht' heeft laten zien dat onze regio zich perfect leent voor het opnemen van tv-series en speelfilms. Dat is alvast de winst.

Lees ook