De hotelsector heeft meer hotello’s nodig

Matthijs’ Culinair

Auteur: Matthijs van Wissen
Donderdag 12 april 2018

De vriendengroep die ik aan mijn eerste jaar hotelschool heb overgehouden bestaat nog steeds. Na het eerste jaar van de opleiding hebben we allemaal een ander pad gekozen richting ons diploma. Sommige leden van de groep zijn veranderd van hotelschool, een enkeling heeft er vijf jaar over gedaan en eentje heeft de helft van de studie in het buitenland gevolgd. Nu, een jaar na het afstuderen, ben ik de enige van de groep die nog in de hotellerie werkt.  

Dat hotello’s (zoals oud-studenten van de hotelschool zichzelf noemen) niet allemaal in de hotelsector terechtkomen is al langer bekend. Na het afronden van een opleiding Hospitality Management krijg je een diploma voor Business Adminstration waarmee je in veel sectoren kan starten. En dat doen er veel.

Duizenden hotelkamers in de pijplijn

Doordat de Nederlandse hotelmarkt blijft groeien, stijgt de vraag naar goed personeel. 1Limburg berichtte vorige week nog over het groeiend aantal hotels in Limburg met 3700 extra kamers. In Limburg groeit echter de vraag naar deze hotelkamers niet. Of er gasten zijn of niet; er zullen toch mensen in deze nieuwe vestigingen moeten werken.

In andere delen van Nederland ziet de situatie er anders uit. Zo stijgt de vraag naar longstay hotels in Eindhoven. In Utrecht en Rotterdam worden in de komende twee jaar tientallen hotels bijgebouwd om aan de stijgende vraag te kunnen beantwoorden. En volgens STR, een van de grootste leveranciers van statistieken in de hospitalty sector, is Den Haag een van de snelst groeiende hotelmarkten van Europa.

In Amsterdam alleen al komen er in de komende twee jaar duizenden hotelkamers bij. Zo opent Rosewood Hotels dit jaar een vijfsterrenhotel op de Prinsengracht, komt NH met een nhow, bij de RAI dat maar liefst 650 kamers zal tellen. Marriott International kondigde in een onlangs gepubliceerde video aan met de nieuwe luxury hotelbrand Edition naar Amsterdam te komen en de InterContinental Hotelgroup opende onlangs het 280 kamers tellende QO Hotel aan de Amstelkade. En dit zijn dan nog maar de vijfsterrenhotels.

De vraag die ik me altijd stel bij het horen van deze nieuwe projecten: waar gaan ze de mensen vandaan halen om het hotel draaiende te houden?

Zet de juiste verwachting op de hotelschool

Naar mijn mening moeten we meer doen om de hotelschoolstudent aan de hotels verbonden te houden. Een eerste rol is daarbij weggelegd voor de scholen om het juiste beeld te schetsen in hoe een starter in de hospitality sector terechtkomt. Veel afgestudeerden, onder wie ik, denken meteen een supervisor of zelfs managersfunctie te kunnen vervullen. In de realiteit kan dit natuurlijk niet en dit moeten pas afgestudeerden goed beseffen.

Investeren in Talent

Daarnaast ben ik van mening dat hotels meer moeten doen om de starters in de hotelsector te behouden. Niet alleen in de ontwikkeling van de werknemer en in het geven van kansen, maar ook in salaris. Het salaris in de horeca is vaak nogal laag en mogelijkheden tot opslag zijn gelimiteerd .

Andere sectoren maken daar gebruik van. Een hotello wordt namelijk opgeleid om gastvrij te zijn en om daarnaast economisch te kunnen nadenken. Ze hebben een talent en vlotheid dat vaak in andere sectoren goed gebruikt kan worden en waar bedrijven buiten de horeca makkelijker voor (willen) betalen.

In mijn vriendengroep blijkt dit ook het geval te zijn. Velen kiezen voor een baan bij een multinational met betere arbeidsvoorwaarden en dit heeft niets met hun passie voor hotellerie te maken. Millennials willen nu eenmaal snel groeien en zeker de ambitieuze hotello.

Dus waarom zouden we die kansen niet bieden aan jonge Hotello’s binnen hun eigen sector? Geef kansen aan deze nieuwe lichting afgestudeerden, zodat minder hotelschoolstudenten in andere sectoren gaan werken en ons ambacht de populairste in de gastvrijheidsindustrie blijft.

Lees ook