De boost van Brightlands

Kennis en innovatie komen pas echt tot bloei als ze beschikken over de juiste voedingsbodem

Branded content
Vrijdag 6 april 2018

Kennis en innovatie komen pas echt tot bloei als ze beschikken over de juiste voedingsbodem, dat weten ze op de vier Brightlands campussen in Limburg maar al te goed. Op de plekken waar het bedrijfsleven, kennisinstituten, onderwijsinstellingen en overheden elkaar ontmoeten, vindt echte vooruitgang plaats. Individuen en bedrijven nemen elk hun eigen kennis en ervaring mee, maar tonen vooral de bereidheid om kennis te delen en om over de grenzen heen te werken. En precies daarin schuilt de kracht van Brightlands. Speerpunten van die innovatieve kracht zijn duurzame materialen, gezondheid, smart services en voeding. Een succesformule die landelijk maar ook wereldwijd niet onopgemerkt blijft. De campussen boeken namelijk concrete resultaten die er mogen zijn. Brightlands is daarmee een speler van formaat als het om de economische ontwikkeling van de regio gaat. De resultaten hebben wezenlijke invloed op de wijze waarop wij nu en in de toekomst leven, werken en consumeren. TEFAF is een uitgelezen moment om terug te kijken op het het voorbije Brightlands-jaar. Een jaar waarin start-ups nieuwe, bijzonder vooruitstrevende ideeën ontwikkelden onder de vlag van Brightlands en waarin Limburg zich nog verder manifesteerde als provincie die excelleert als het gaat om innovatie. Het is onmogelijk om alle ontwikkelingen binnen Brightlands op te sommen. Daarom in vogelvlucht door het Brightlands-jaar aan de hand van enkele beelden.

Hack4SmartServices
Uniek ecosysteem
De Brightlands campussen richten zich voor een belangrijk deel op de ontwikkeling van een eco-systeem. Het hart daarvan wordt gevormd door studenten, ondernemers en wetenschappers. Zet die bij elkaar, voer de druk op en er ontstaan de beste ideeën. Vanuit die gedachte organiseert Brightlands regelmatig hacketons. In zo’n pressure cooker blijkt dat je innovatie kunt forceren. Tijdens de hackathon op de Brightlands Smart Services Campus storten studenten, onderzoekers en ondernemers vanuit de hele wereld zich een weekend op uitdagingen die raken aan digitalisering, maar ook aan raakvlakken met andere Brightlands disciplines.

Bezoek Nobelprijswinnaar Ben Feringa
Ruimte om te onderzoeken
Investeren in nieuwe wetenschap als bron voor innovatie. Daarop richt Brightlands het vizier en betrekt daarbij allerlei gerenommeerde kennisinstituten en experts uit binnen- en buitenland. Zo ook Nobelprijswinnaar Ben Feringa. Afgelopen jaar deelde hij zijn kennis en kunde op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen met studenten, wetenschappers en young professionals. Hij sprak over het autootje dat 20.000 keer kleiner is dan een haar. De Groningse hoogleraar nanotechnologie verwierf er wereldfaam mee en ontving voor zijn onderzoek naar de moleculaire machines in 2016 de Nobelprijs voor de Scheikunde. Hij sprak er op uitnodiging van zijn voormalige phd’s, nu werkzaam op Brightlands Chemelot Campus. Innovatie gedreven door nieuwsgierigheid, dat is het recept dat Feringa zijn toehoorders voorhield. „De wil om iets nieuws te ontdekken. Dat is wat mij drijft. Ik voel me soms net zoals de gebroeders Wright zich gevoeld moeten hebben. Je wilt iets dat eigenlijk niet kan. Als het dan toch lukt, is dat geweldig. Daarom vind ik het zo belangrijk dat studenten de ruimte krijgen om te onder-zoeken.”

Brightlands Chemelot Talent Day
Onbegrensde kansen voor talent
Talent. Een van de belangrijkste voorwaarden voor succesvolle innovatie. Daarmee is talent een wezenlijk onderdeel van het DNA van Brightlands. Talent weet zijn weg naar Brightlands steeds beter te vinden. De Brightlands Chemelot Talent Day is daar een voorbeeld van. Het industriepark Chemelot in Sittard-Geleen loopt wereldwijd voorop bij de productie van chemicaliën en duurzame materialen. Een voorsprong gedreven door innovatie en de durf om te investeren in vooruitgang. Om ook in de toekomst deze koppositie te behouden, is er meer jong en gekwalificeerd talent nodig dat zich de komende jaren gaat bezighouden met uitdagingen in de chemie. Tijdens de Brightlands Chemelot Talent Day presenteerden meer dan dertig bedrijven en kennisinstellingen zich daarom gezamenlijk aan meer dan 300 mbo’ers, hbo’ers en wo’ers van technische faculteiten. De boodschap die ze overbrachten was helder: de mogelijkheden om je binnen Brightlands te ontwikkelen zijn bijna onbegrensd. Ook in 2018 is er weer een Brightlands Chemelot Talent Day.

Brightlands Stage Pinkpop Landgraaf
Uitstraling
Brightlands ontwikkelt zich steeds beter als merk van de regio. Een merk dat weerspiegelt waar Limburg en Brightlands voor staan: open, innovatief, internationaal en ‘inclusief’, dus voor iedereen. Dan is het bruggetje naar Pinkpop snel gemaakt: Pinkpop, Limburg en Brightlands delen immers deze ambities. Ook dit jaar verbindt Brightlands zich daarom aan dit oudste en meest markante popfestival van Nederland en is er opnieuw een Brightlands Stage.

Dream Big Inspirational Event
Dromen realiseren
Durf. Blijven geloven in je ambitie, ook als de finish niet binnen handbereik ligt. Succes komt immers niet vanzelf. Kennis, kunde, lef en ondernemingszin zijn ingrediënten van het Brightlands-recept om je doelen te halen. Binnen de campussen zijn daar veel voorbeelden van. Als een van de meest prominente daarvan mag Cristianne Rijcken worden genoemd. ‘Wacht niet af, neem het initiatief en geef nooit op’. Dat is het devies van Cristianne Rijcken, de Limburgse zakenvrouw van 2017. De oprichtster van Cristal Therapeutics, dat op de Brightlands Maastricht Health Campus innovatieve medicijnen ontwikkelt voor de behandeling van kankerpatiënten, ontving de prestigieuze award vanwege haar visie, doorzettingsvermogen en leidinggevende kwaliteiten. Ten overstaan van een groot gezelschap hield zij een warm pleidooi voor de ondernemende mens. ‘Realiseer je dromen met liefde en vastberadenheid’, luidde haar heldere en bezielende advies.

Mr. Bright Roadshow Limburg
Robotorakel
Brightlands is innovatie. En innovatie = ondernemerschap x wetenschap. Het Brightlands-verhaal kan niet vaak genoeg worden verteld. Afgelopen zomer reisde Mr. Bright langs tal van events in Limburg. Geflankeerd door een stand-up comedian en gewapend met de bijzondere verhalen over Brightlands trok de robot van festival naar evenement. Op tal van plekken kwam de roadshow met mr. Bright in de hoofdrol voorbij. Mr. Bright is RoboThespian, een robot met menselijke eigenschappen. Mr. Bright ging met de comedian en het publiek in gesprek over de innovatieve producten die in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen in het leven van de Limburgers. Wie Mr. Bright nog niet heeft ontmoet, kan tijdens evenementen en festivals in 2018 met hem kennismaken.

Werkbezoeken Brightlands
Veel interesse vanuit binnen- en buitenland
De aandacht voor Brightlands in Limburg is groot, maar ook landelijk en internationaal blijven de campussen niet onopgemerkt. Daar is Brightlands natuurlijk trots op, maar eigenlijk is het ook een logisch gevolg van de resultaten die worden geboekt. Met grote regelmaat begroeten de CEO’s van de Brightlands campussen en gedeputeerde Twan Beurskens (portefeuille Economie en Kennisinfrastructuur) van de provincie Limburg geïnteresseerden uit binnen- en buitenland. Wetenschappers, ministers, ondernemers, bestuurders en politici willen zien en horen wat binnen campussen gebeurt en Brightlands wil graag kennis en ervaringen delen. Op de foto laat toenmalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zich bijpraten over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van blockchain en kunstmatige intelligentie.

Dutch Agri Food Week
Voeding van morgen
Dat goede, gezonde voeding belangrijk is, hoeft niet te worden uitgelegd. En evenmin dat er een grote uitdaging ligt ervoor te zorgen dat de wereldbevolking in de toekomst over gezond en veilig voedsel kan beschikken. Een handschoen die elke dag opnieuw wordt opgepakt op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Agrarische ondernemers in de regio hebben het vizier op innovatie gericht en samen met wetenschappers en grotere en kleinere bedrijven wordt gewerkt aan praktische toepassingen. Tijdens de Dutch Agri Food Week werd op de campus druk geëxperimenteerd met voedsel. Een pasteitje met krekels, worst gemaakt van paddenstoelen en glutenvrije ontbijtgranen. Lijkt op het eerste gezicht raar, maar op weg naar gezond en veilig voedsel voor de hele wereldbevolking is het nodig buiten de bestaande kaders te denken. In oktober 2018 is de campus wederom een belangrijk toneel in de Dutch Agri Food Week.Bewustwording en educatie spelen een wezenlijke rol. Hoe vind je de juiste weg in de vele berichten over voeding, de herkomst en de invloed ervan op onze gezondheid? Het initiatief Kids University for Cooking laat kinderen al op jonge leeftijd en op speelse wijze kennismaken met gezonde voeding. Kinderen leren goede, afgewogen keuzes te maken over hun eigen voeding.

Cooker
State of the art faciliteiten
Goed onderzoek vereist goede faciliteiten. De campussen van Brightlands beschikken over onderzoeksfaciliteiten van internationaal topniveau. Pilotplants, cleanrooms of mogelijkheden voor 3D-printing. In dat rijtje hoort ook de Cooker thuis. Een nieuwe onderzoeksfaciliteit op de Greenport Campus in Venlo. Het ultieme doel is een uitgekiend, individueel voedingspatroon voor iedereen. „Gepersonaliseerde voeding in plaats van medicijnen,” meent Prof. dr. Theo de Kok. De Kok is als toxicoloog verbonden aan het Maastricht MUMC+ en is, samen met zijn vakgroep, een van de drijvende krachten achter de Cooker, een dertien meter hoge installatie waarmee groenten en fruit tot concentraten worden gemaakt. Het water wordt uit het voedsel gehaald, maar op een wijze waarop alle gezonde ingrediënten behouden blijven. Het resultaat van het proces is een poeder waarin alle dagelijks aanbevolen vitaminen en voedingsstoffen zitten. „De perfecte manier om de minimale portie groenten en fruit te eten,” aldus De Kok.

Benelux Venture Forum
Start-up innovatie
Hightech start-ups zijn vruchtbare voedingsbodems voor innovatieve ideeën en zetten de toon voor ontwikkelingen die bepalen hoe we in de toekomst werken en leven. Maar om van idee naar uitvoering te gaan, zijn kennis en kennissen nodig op velerlei gebied. Niet in de laatste plaats is ook de beschikbaarheid van financiële middelen een voorwaarde voor succes. Brightlands is afgelopen jaar als start-up motor ontdekt door het Benelux Venture Forum, een netwerk van vooraanstaande investeerders. In november kregen jonge techbedrijven de kans zich te presenteren ten overstaan van deze groep investeerders. Op uitnodiging van de Brightlands Innovation Factory, LIOF, Medtronic, APG, Chemelot Ventures, DSM en de provincie Limburg , zorgde dit forum voor waardevolle contacten tussen jong ondernemend talent en toonaangevende financiële experts. Daarmee zorgde deze partijen voor een nieuwe boost voor het ondernemerschap in Limburg. Prins Constantijn was een van de gasten van het event. Als aanjager van Start-up Delta toont de prins zich regelmatig gecharmeerd van de ontwikkelingen en kansen voor start-ups binnen Brightlands.

Protonentherapie
Voor huidige en toekomstige generaties
Elke Brightlands campus heeft zijn eigen focus of ‘werkterrein’. Hoezeer de speerpunten ook verschillen, er zijn veel inhoudelijke verbindingen en raakvlakken tussen de vier campussen. De belangrijkste is misschien wel dat overal met passie wordt gewerkt om het leven van huidige en toekomstige generaties beter te maken. De Brightlands Maastricht Health Campus is place to be voor gezondheid. Belangrijkste doel van deze campus is dat uitvindingen worden begeleid naar praktische toepassingen waarvan iedereen straks profijt kan hebben. Dat kan via het opzetten van bedrijven, maar ook via nieuwe behandelcentra.Een recent voorbeeld is de bestralingstechniek, waarbij een tumor zeer nauwkeurig en met hoge snelheid kan worden bestraald en gezond weefsel maximaal wordt gespaard. Onlangs is het veertig ton zware ‘hart’ van de protonenapparatuur in de bestralingsbunker getakeld van het Zuid-Oost Nederland Protonen Therapie Centrum (ZON-PTC) in Maastricht. Door samenwerking van bestralingskliniek MAASTRO clinic en het Maastricht UMC+ wordt het centrum gerealiseerd op het terrein van Brightlands Maastricht Health Campus.

Lees ook