Terras mag best wat meer kosten

'Op social media wordt veel te veel geklaagd over de horeca'

Auteur: Jo Cortenraedt
Zaterdag 14 april 2018

Gelijk de bomen en planten in de natuur zijn de terrassen in Limburg 'opengebarsten' en verdringen de mensen zich voor de mooiste plekjes op de meest aangename terrassen. Voor Chapeau dus het ideale en meest logische moment om traditioneel 'Hét terras van Limburg' uit te roepen, met al ondertitel 'the original one'.

Met de winnaars De Comedie (Chapeau-prijs) en Bienvenue (publieksprijs van Chapeau en 1Limburg), die toch al niet over klandizie te klagen hebben, en nu extra in het zonnetje worden gezet als Chapeau de komende dagen in de bus glijdt.

Bij de Chapeau-prijs gaan we altijd uit van de kwaliteit, zoals wij die ervaren en waarderen. En betekent dat we NIET voor de goedkoopste prijzen gaan. Want, het klinkt misschien vreemd, maar de consument zou eigenlijk best wat meer mogen betalen voor kwaliteit op het horecaterras en in het betere restaurant. Dan bedoel ik niet die adressen waar ze ongeïnteresseerd wat nootjes, bier zonder kraag en lauw-warme inferieure wijn op tafel zetten.

Maar er zou best wat meer waardering mogen komen voor die adressen die wel zorgen voor die kwaliteit. Een goed verzorgd glas bier, mooie en op de juiste temperatuur geschonken wijnen en zelfbereide hapjes. Met dan ook nog een vriendelijke bediening.

Op allerlei kanalen van social media wordt er naar mijn idee veel te veel geklaagd over de horeca. Natuurlijk zijn er locaties waar het gewoon niet goed is. Maar menigeen wil ook voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Het kost gewoon heel veel geld voor de horeca-ondernemer om te investeren in goede producten, in een eigen keukenteam (als de koks überhaupt nog gevonden worden) en in goede bediening (nog moeilijker te vinden).

Eigenlijk zou het bedienend personeel in de horeca, en dus ook op de terrassen, aanzienlijk beter betaald moeten worden. Zodat ze carrière kunnen maken. Bediende in de horeca kan best een mooi en respectabel vak zijn. Veel te vaak word je op terrassen bediend door seizoenswerkers en studenten, die wat bij willen verdienen. Die maken er dus niet echt hun vak van. Ja ik snap het wel, die zijn natuurlijk goedkoper dan een ervaren kracht van pakweg 40 jaar. En misschien wil die horeca-ondernemer wel een hoger salaris betalen, maar dan moet dat deels doorberekend worden in de prijzen. En menige ondernemer is bang dat de consument dan bij de buren op het terras gaat zitten, waar het bier een paar dubbeltjes goedkoper is, ook al omdat een student het op tafel zet.

Ik zou zeggen, laten we nou niet blijven klagen over de horeca en vooral de hardwerkende mensen waarderen. We betalen ons wel suf aan de mooiste auto's, de nieuwste apparaten in de elektronicawinkel en meer van dat fraais. Maar o wee als we voor kwaliteit wat meer moet betalen op het terras, dan beginnen we te klagen. Nergens voor nodig.

 

Jo Cortenraedt   

Lees ook