De juiste vibes creëer je samen

Jano over de overbodigheid van een nieuw soort manager

Auteur: Jano Schoenmakers
Woensdag 4 april 2018

Vorig jaar las ik een artikel over vibe managers in de krant, een nieuwe rage die was overgevlogen uit Amerika, dacht ik in eerste instantie. Dit jaar zie ik echter steeds meer vacatures voor vibe managers voorbij komen. ,,Schiphol zoekt vibe manager”, bijvoorbeeld. Reden om hier eens nader op in te zoomen.

In Amerika is het een trend om een vibe manager aan te stellen in de organisatie. Deze vibe manager, een soort HR-manager plus, zorgt naast de standaard taken voor leuke verassende ideeën om te komen tot een aangename sfeer ‘vibe’ op de werkvloer. Verjaardagen van het personeel worden niet meer vergeten en de taart die je krijgt op je verjaardag is bovendien - we weten immers van je intolerantie - glutenvrij!

Echter, this is not America! Het is natuurlijk een utopie om te verwachten dat iedereen in de organisatie elke dag een vreugdedansje doet, dat zou niet reëel zijn, maar de diepere kern spreekt mij wel aan: ernaar streven dat mensen zich over all tevreden voelen, waardoor er weinig ziekte en verloop is, en er een hogere productiviteit ontstaat: een win-win situatie dus. Anderzijds past ook een kritische noot, omdat werk en privé steeds meer met elkaar geïntegreerd raken. Hoe ver wil je daarin gaan?

Ik ben ervan overtuigd dat wij zelf in staat zijn om de juiste ‘vibe’ te creëren zodat er kwalitatief hoogstaande arbeid kan worden verricht en er tegelijkertijd een gezond werkklimaat ontstaat. Een juiste verhouding in afwisseling van werk, ontspanning en presteren zonder dat het een geforceerde boel wordt.

De typische ondernemer die een hiërarchische organisatie wil behouden past niet in dit plaatje en in mijn ogen is dat overigens ook geen toekomstbestendige insteek meer. Generatie Z (geboren tussen 1997 en 2010), die nu haar intrede maakt op de werkvloer, verwacht - zoals blijkt uit diverse onderzoeken - per definitie een betere verhouding tussen werk en privé.

De ondernemer die de juiste snaar wil raken zal vertrouwen moeten tonen, maar ook moeten ontvangen van zijn personeel. Trots zijn op eigen werk en ook op de prestaties van de gehele organisatie. Een tafelvoetbalspel alleen is niet voldoende en een gezellige vrijdagmiddagborrel kan alleen slagen als iedereen er met plezier naar uitkijkt.

In mijn ogen gaat het om verbinding. Het begint met duidelijkheid, waar staat onze organisatie voor en waar kies je dus voor als je hier werkt? Voldoende aanspreekpunten, communicatie, ruimte voor ontplooiing, structuur en ontspanning op de juiste momenten zorgen voor de juiste sfeer. Zeker, individuele uitdagingen zullen er altijd blijven, maar het gaat om het grotere geheel, het wij-gevoel, samen tegenslagen en successen delen. Als zich kleine frustraties voordoen, even uitzoomen, praten met elkaar en ervoor zorgen dat die kleine ergernissen zich niet uitbreiden, maar juist zo snel mogelijk worden afgehandeld. En zeker ook dat schouderklopje als het goed gaat. Het zijn de kleine dingen die het doen!  

Vibe management: Een aparte functie? Of een rol van de directie, het secretariaat of het management? ‘Vibe management’ leg je niet bij één persoon, dat creëer je samen!

Lees ook