Veiligheidsbedrijf Acaleph blijft innoveren

Nieuwe technieken maken leren leuker én gemakkelijker

Auteur: Tedje van Gils
Dinsdag 6 maart 2018

Veiligheidsbedrijf Acaleph bestaat dit jaar 20 jaar. Maar stilstaan doet het bedrijf niet. Constante vernieuwing en innovatie zijn voor Acaleph erg belangrijk. Als je niet beweegt, word je ingehaald door de markt. Bij Acaleph volgen ze nieuwe ontwikkelingen dan ook op de voet.  

Er is veel veranderd de afgelopen jaren. Net als bij ieder ander bedrijf werd er bij Acaleph ingepland op de oude manier: via papieren agenda’s. Communiceren ging per brief. Het bedrijf is in de loop der tijd steeds meer aan het digitaliseren geslagen.

Digitalisering
Zo is voor docenten van Acaleph een app ontwikkeld waarin de cursusadministratie volledig digitaal gaat en alles automatisch gecommuniceerd wordt naar klanten. De Acaleph App verschaft het bedrijf en zijn klanten een heleboel real-time informatie. Ontzettend handig dus. Verder gebruikt het bedrijf een landelijk digitaal diplomaregister, waardoor steeds meer cursuspasjes komen te vervallen. Proefexamens niet meer met pen en papier gemaakt, maar online.

Layar-app
Een bijzonder en innovatief aspect van Acaleph is dat het in eigen huis ontwikkelde lesboek speciale layar-technieken bevat. Met behulp van een tablet of smartphone kun je instructiefilmpjes bekijken en word je van achtergrondinformatie voorzien. De techniek maakt leren niet alleen leuker, maar ook makkelijker. De lesstof wordt echt tot leven gebracht.

Virtual reality

Directeur Joey Nijsten is van mening dat met behulp van Virtual Reality headsets, Augmented Reality en Mixed Reality de trainingen bij Acaleph nog verder kunnen worden aangevuld. Deze verschillende technieken maken het mogelijk om een cursist van extra veiligheidsinstructies te voorzien en visueel accenten te leggen op specifieke handelingen en veiligheidsrisico’s. Echter is Nijsten wel van mening dat veiligheid mensenwerk blijft. De noodzakelijke combinatie van improvisatie, persoonlijke aandacht en inleveringsvermogen tijdens een opleiding is niet te programmeren. Dergelijke technieken kunnen de trainingen nooit helemaal gaan overnemen, maar met behulp van simulaties kan het oefenen wel een stuk realistischer gemaakt worden.

Lees ook