Nieuw openingsconcept TEFAF werkt

Geen gerechten maar cocktail-bites

Auteur: Jo Cortenraedt Fotografie: Frits Widdershoven
Vrijdag 9 maart 2018


Het was ook voor de organisatie spannend, maar het nieuwe concept voor de opening van TEFAF Maastricht lijkt te werken. In het verleden kwamen op de zogeheten Preview op donderdag maar liefst 10.000 genodigden naar MECC Maastricht. Dat werd het grootste societyfeest van Nederland. Maar het nadeel was dat de nadruk naarmate de dag vorderde, meer op de champagne, de wijn en de gerechten kwam te liggen, dan op de kunst. Terwijl het juist daar om draait.

Veel handelaren klaagden er al jaren over. En uiteindelijk werd de knoop doorgehakt. Op de donderdag een zogeheten ‘Early Access Day’ voor 5.000 genodigden.  En op de vrijdag, vandaag dus,  een preview voor maximaal 7.000 genodigden.

Het verschil was gisteren duidelijk te merken. Aangenaam druk, maar geen massa’s volk door in gangen. En geen aanvallen op plateaus met eten. Dat kon ook niet, want er was geen walking dinner meer, maar een cocktail party met ‘bites’.  De beurs ging ook twee uur eerder dicht, niet om 21 maar om 19 uur, dus daarom hoefde ook niet voor een heel menu gezorgd te worden.

De meeste handelaren waren er blij mee. „Er is veel meer aandacht voor de kunst”, zei schilderijenhandelaar Berko. En routinier Rogert Landau: „We merken het meteen aan de verkopen. Je kunt rustig met klanten praten, er is ook meer discretie. En niet al die mensen met drank en eten in je stand”.

Er waren ook wel handelaren die het spijtig vonden dat ze minder klanten mochten uitnodigen, omdat ze nu onderscheid moesten maken tussen klanten voor dag 1 en dag 2. „Niemand wil graag tot de VIP-categorie ‘B” horen”, zei een van de handelaren.

Een opvallend gevolg van de nieuwe koers was dat er veel minder ‘Bekende Nederlanders’ te zien waren, zoals de vertegenwoordigers van Het Gooi , de Nederlandse televisie en de modewereld. En ook minder ‘Bekende Limburgers’.  Blijkbaar waren dat dan toch vooral partytigers en geen kopers en die vielen nu dus af.

Lees ook