Lof voor Noorbeekse wijnen op Mundus Vini

Vereniging voor Wijnbouw in Noorbeek zet al jaren in op kwaliteit

Auteur: Maarten van Laarhoven
Maandag 26 maart 2018

Drie wijnen uit Noorbeek hebben goed gescoord op de Mundus Vini in Neurenberg, een van de grootste competities voor kwaliteitswijnen van Europa. De Mundus Vini, die zes dagen omvat, werd in 2001 voor het eerst gehouden. Dit jaar werden er door een internationale jury van 150 wijnexperts meer dan 6.700 wijnen aan een keuring onderworpen. Elke wijn krijgt punten voor uiterlijk, geur, smaak en algehele indruk.

De drie Noor­beekse wijnen (gemaakt door drie leden van de Vereniging voor Wijnbouw in Noorbeek) kregen respectievelijk 83, 85 en 86 van de honderd punten toebedeeld.

Veel mensen weten nog altijd niet dat in het pittoreske plaatsje met ruim 1100 inwoners in de gemeente Eijsden-Margraten schitterende wijnen worden gemaakt, waaronder een knisperende sauvignon blanc, een loepzuivere chardonnay en een charmante pinot gris. Maar ook ‘rood’ krijgt alle kans: er wordt pinot noir verbouwd en zelfs merlot en cabernet sauvignon. 

De Vereniging voor Wijnbouw in Noorbeek werd in 2003 opgericht door acht goede vrienden van wie er inmiddels een is overleden. De zeven anderen (Pierre Gubbels, Armand Gubbels, Gaston Gubbels, Emile Haesen, Peter Mergelsberg, Peter Peters en Armand Ploumen) zien het als een uitdaging om enkele prachtig gelegen hellingen rond het dorp maximaal te benutten voor de wijnbouw. In 2006 bottelden ze de eerste pinot gris van het verenigingsperceel. 2007 was het eerste topjaar.

Nog altijd komen de vrienden elke dinsdag samen. Om het productieproces te bespreken. Of om te werken in de keurig onderhouden wijngaarden (Pierre en Peter hebben naast het perceel van de vereniging elk hun eigen wijngaard, respectievelijk Noordal en Wijndomein Mergelsberg) of de kelder. De Noorbeekse hobbywijnboeren hebben hun eigen machines en apparatuur en doen alles zelf, inclusief de vinificatie en het bottelen van de bijna 5200 flessen kwaliteitswijn die zij jaarlijks produceren. De wijnen vallen onder de Beschermde Oorsprongsbenaming Mergelland, die onlangs door de Europese Unie werd toegekend voor kwaliteitswijnen uit het Mergelland die aan een aantal strikte eisen voldoen.

In de Noorbeekse wijngaarden wordt geen gebruikgemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. De hoeveelheid sulfiet wordt zoveel mogelijk beperkt. ‘Puur’ werken levert mooie wijnen op, maar is niet zonder risico’s, weten de vrienden inmiddels uit eigen ervaring. Enkele jaren geleden verwoestte valse meeldauw een hele oogst aan pinot gris. ,,Wijnbouw is in deze contreien echt pionierswerk”, vertelde Pierre Gubbels vorig jaar tegen Chapeau. ,,Het is hard werken. Bovendien moet je je als wijnboer een enorme discipline opleggen, zeker als je kwaliteit wilt maken, want anders wordt het niets.”

Lees ook