Kunsthandelaar strijkt na 25 jaar VS neer in Maastricht

Maximiliaan's Fine Arts nieuwe internationale galerie in St. Pieterstraat

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 9 maart 2018

Maastricht is vanaf dit weekend een kunstgalerie met internationale uitstraling rijker. Komende zondag 11 maart opent cultuurwethouder Bert Jongen in de St. Pieterstraat Maximiliaan's Fine Arts. De nieuwe galerie is eigendom van kunsthandelaar Max Rutten, die zich na een verblijf van 25 jaar in de Verenigde Staten opnieuw in Maastricht vestigt.

De in Brunssum opgegroeide Rutten runde de afgelopen kwarteeuw drie kunstgalerieën in New York, Miami en Dallas. Vanuit die positie boekte hij successen op wereldvermaarde kunstbeurzen, waaronder Art Basel in Miami, The London Art Fair en natuurlijk TEFAF Maastricht. In de uitnodiging voor de opening van zijn nieuwe galerie omschrijft Rutten zijn ‘hometown’ Maastricht als een van de epicentra van de internationale kunstwereld. 

Dat Rutten er na al die jaren voor gekozen heeft zich opnieuw te vestigen in Maastricht hangt volgens de kunsthandelaar nauw samen met de internationale status die Maastricht als kunst- en cultuurstad heeft verworven. Het is tevens een bewijs dat de economie en cultuur van de regio Maastricht succesvolle ondernemers veel te bieden heeft, aldus Rutten, die behalve als kunsthandelaar en cultureel ondernemer ook actief is als financieel adviseur voor culturele organisaties in de VS en Nederland.

In zijn Maastrichtse galerie zullen zowel tentoonstellingen te zien zijn op het gebied van conceptuele kunst als tentoonstellingen die geschikt zijn voor een wat breder publiek. In het kader van TEFAF wordt dit weekend de aftrap gegeven met een tentoonstelling met werken van de Zwitserse kunstenaar Nina Rodin.

Lees ook