Jef Vliegen schildert onvermoeibaar door

Verkooptentoonstelling met dertig nieuwe werken in La Bonbonnière

Auteur: Maarten van Laarhoven
Zondag 11 maart 2018


Vraag: wat is het verschil tussen vliegen en vleermuizen? Antwoord: de laatste groep gevleugelden houdt een winterslaap, terwijl ‘vliegen’ in de koudste maanden van het jaar wel degelijk actief zijn. Volgens Maastrichtenaar Armand Vliegen zou dit kunnen verklaren waarom zijn achternaamgenoot, de Maastrichtse kunstenaar en levensgenieter Jef Vliegen (zijn vader - die eveneens Jef heette - was diens neef), het afgelopen halfjaar maar liefst dertig nieuwe werken heeft geschilderd. En dat terwijl hij zich al die tijd nauwelijks op straat heeft laten zien.

De dertig nieuwe Vliegens zijn te zien op de tentoonstelling die is gewijd aan de kunst van de voormalige kroegbaas en filmproducent. De expositie, die gisteren werd geopend, is gedurende TEFAF te bewonderen in de Spiegelzaal van de voormalige stadsschouwburg La Bonbonnière in de Maastrichtse binnenstad.

In de Spiegelzaal, voor de gelegenheid omgebouwd tot kunstgalerie, herleefden oude tijden. Veel Maastrichtenaren bewaren warme herinneringen aan de tijd dat de inmiddels 84-jarige Vliegen furore maakte als eigenaar van café In ’t Knijpke in de Sint Bernardusstraat, en dat was ook zaterdag te merken. Zo’n honderdvijftig vrienden en oude bekenden waren naar de Spiegelzaal gekomen om het werk van Jef Vliegen te bekijken en in een aantal gevallen ook te kopen. Onder de aanwezigen waren onder meer wethouder John Aarts (die eerder op de dag minister-president Mark Rutte nog had verwelkomd in Maastricht), oud-Ajacied Willy Brokamp, mediastrateeg Louk Hustinx en Robin Berben. Berben leerde naar eigen zeggen van Jef Vliegen dat gastronomische gastvrijheid uit je hart komt. Inmiddels runt hij alweer ruim 35 jaar Café Sjiek, een van de bekendste eetgelegenheden van Maastricht. 

De expositie, met in totaal zo'n zeventig werken, duurt tot 17 maart en is elke dag geopend, behalve maandag, de reguliere sluitingsdag van La Bonbonnière. Jef Vliegen zelf zal dagelijks tussen 15.00 en 18.00 uur aanwezig zijn, behalve zondag, omdat hij nog wat moet uitrusten van alle drukte rond de opening.

Iedereen die een werk van Jef Vliegen koopt krijgt als extraatje een gesigneerd exemplaar van het boek Morgen dansen de muggen, waarin de 84-jarige kunstenaar op openhartige wijze terugblikt op zijn kleurrijke leven.

 

Lees ook