Duurste schilderij Van Gogh op TEFAF Maastricht verkocht

Werk van 9,5 miljoen dollar aangekocht door privéverzamelaar

Auteur: Jo Cortenraedt
Dinsdag 13 maart 2018

Het is uniek dat er dit jaar maar liefst vier schilderijen van Vincent van Gogh op TEFAF Maastricht worden aangeboden. En uitgerekend de duurste van de vier is nu verkocht, zo bevestigt Howard Shaw van Hammer Galleries New York.

Het schilderij ‘Lilacs’ waarop bloemen staan afgebeeld, is het enige werk uit zijn Parijse periode dat op TEFAF hangt. De andere drie werken van Van Gogh komen uit zijn vroegere, Nederlandse periode, en liggen lager in prijs.

De vraagprijs voor het schilderij was 9,5 miljoen dollar. Het is verkocht aan een privéverzamelaar. Die had geluk, want op de openingsdag was er een andere verzamelaar die een optie had genomen. Hij had tot vrijdag 17 uur de kans om die optie om te zetten in een aankoop. Hij wilde nog overleggen met z’n partner die er niet bij was.  „Om één minuut na 5 uur vrijdagmiddag belde de andere verzamelaar met de vraag of het doek verkocht was of niet. Toen kon hij een optie nemen. We hebben nog wat onderhandelingen gevoerd en uiteindelijk hebben we gisteren de verkoop afgerond. De eerste verzamelaar hebben we nog niet op de hoogte kunnen stellen. Maar dat gebeurt zo op een beurs. Je hebt niet altijd lang de tijd om na te denken, soms moet je snel zijn.”

Voor Hammer Galleries is TEFAF 2018 met deze verkoop alvast geslaagd. „Het gebeurt ook wel dat je hier de contacten legt en pas maanden later tot zaken komt. Maar het is natuurlijk mooi dat we hier al ons meest prestigieuze werk verkocht hebben. In de 37 jaar van onze business hebben we maar drie keer een Van Gogh gehad. Die zijn nu eenmaal heel zeldzaam. Mooi dat we deze op de beste kunstbeurs ter wereld hebben kunnen presenteren.”

Lees ook