CONNECTED legt focus op de nieuwste trends

Live ondernemersplatform strijkt voor derde keer neer in Maaspoort

Woensdag 28 maart 2018

In de Maaspoort in Venlo vindt op 10 april de derde editie van CONNECTED plaats, een live platform voor en door ondernemend Noord-Limburg. Innovatie en duurzaamheid staan centraal op de tweede dinsdag van april. In totaal worden vijftien lezingen gegeven met als doel samenwerkingsverbanden in Noord Limburg te versterken en stimuleren.  

Het eerste thema betreft trends en ontwikkelingen op het gebied van big data, licht medeorganisator Boy Haenen alvast een tipje van de sluier op. Big data, ook wel het op grote schaal verzamelen van data over personen door bedrijven, is de laatste jaren erg actueel. Bedrijven die beschikken over data van hun potentiele klanten zijn namelijk in staat om deze heel doeltreffend in te zetten voor specifieke marketing. Met GDPR, een nieuwe Europese privacy-verordening die in mei 2018 ingaat, onderwerpt de EU het verzamelen en bewaren van deze data aan strenge regels. 

 

Tijdens CONNECTED wordt er een seminar gewijd aan de nieuwe privacywetgeving van de EU. ,,Big data is een machtige tool voor veel verschillende branches en met ingang van GDPR wordt het nog belangrijker er goed mee om te gaan. Door in te gaan op dit thema willen we onze bezoekers bewust maken van de nieuwe regelgeving en mogelijke sancties die vanaf mei gelden”, aldus Haenen. 

Het tweede thema betreft een fenomeen dat de laatste jaren erg in opkomst is: servitization. Regionale en nationale productiebedrijven ondervinden vandaag de dag steeds meer concurrentie uit lagelonenlanden. Productiebedrijven gaan dus op zoek naar manieren om meer waarde te creëren voor hun producten. Dit doen ze door in plaats van enkel produceren, ook een stukje service te verlenen. Op deze manier wordt niet alleen de relatie tussen producent en afnemer versterkt, maar wordt er vooral verder gekeken dan enkel het product.  

,,Producenten vragen zichzelf af waarom hun afnemers een bepaald product nodig hebben en wat het moet opbrengen. Hier passen zij hun service op aan. Een voorbeeld van servitizaion is bijvoorbeeld de samenwerking tussen Auping en diverse bungalowparken. In plaats van het verkopen van matrassen, least Auping hun het product en betaalt het betreffende bungalowpark per gebruik, service inbegrepen.’’ Behalve Auping noemt Boy Haenen een voorbeeld van Philips, die geen lampen maar licht verkopen.  

Een derde thema dat zal worden besproken tijdens CONNECTED is innovatie op het gebied van mobiliteit, ook wel smart mobility. Dit onderwerp raakt consumenten, bedrijven en instellingen en is booming. ,,Denk bijvoorbeeld aan de zelfrijdende auto die nóg niet zichtbaar is op straat, maar dat zit er wel aan te komen!” 

Projectgroep Trendsportal houdt zich bezig met uitdagingen op het gebied van mobiliteit in zeven Noord-Limburgse gemeentes. Samen met bedrijven en instellingen zoeken deze gemeentes naar antwoorden op vraagstukken omtrent mobiliteit. Trendsportal is een groot project van de Provincie Limburg.  

,,Een bijzonder voorbeeld van zo’n vraagstuk is het inzetten van auto’s van begrafenisondernemers. Deze staan vaak stil en dus wordt er gekeken naar mogelijke andere functies voor deze auto’s. Het is leuk om te zien hoe allerlei mensen en organisaties out of the box denken om hun steentje bij te dragen aan logistieke uitdagingen.’’ 

 

Meer weten over CONNECTED en de rest van het programma? Kijk op www.connectedevent.nl. 

Lees ook