TED van Ted Noten: wapens, lipgloss en dildo’s

Blogger Tedje van Gils op bezoek bij Museum aan het Vrijthof

Auteur: Tedje van Gils
Woensdag 21 maart 2018

Een knalroze 3D-geprint pistool met lipgloss, dildo’s van keramiek en levende vissen in een handtas. In de expositie TED die in Museum aan het Vrijthof te bewonderen is, krijg je de mogelijkheid om door het creatieve brein van de Limburgse kunstenaar Ted Noten te lopen.

Ted Noten (geboren in1956, Swalmen) behoort tot de meest eigenzinnige en radicale kunstenaars van dit moment. Hij is wereldwijd bekend geworden met zijn doorschijnende acrylaat tassen, waarin soms dieren, juwelen, wapens of cocaïne verwerkt zijn. Schoonheid en geweld, perfectie en verval, het zijn thema’s die nooit uit zijn werk zijn verdwenen sinds hij het beroemde collier maakte waarin een muis met parelketting is gevat.

 

In het brein van Ted Noten
In Museum aan het Vrijthof kun je rondlopen door het brein van Noten. In de dertien kamers vind je dertien thematische projecten, die verschillen in aanpak, stijl en verschijningsvorm. De expositie begint in De Wachtkamer, een project van Philip Lüschen. Lekker ongemakkelijk, want ga je naast iemand zitten, of laat je een stoel open? Groet je elkaar? Je trekt een volgnummer en je wacht tot deze verschijnt. Dan mag je beginnen aan de expositie.

 

Fascinatie voor de vrouw
De reis die daarna volgt is een bijzondere. Van uitvergrote Märklin speelgoedpoppetjes tot de kermismachine Mr. Claw (waar je zelf voor een euro mag grijpen naar de 3D-geprinte ring Greed) en van de bekende wapen kunstwerken in acrylaat tot zijn 24 karaat gouden Miss Piggy. Een ding is zeker: de fascinatie voor de vrouw is in bijna iedere kamer te bespeuren. Ted Noten laat zich inspireren door de vrouw. Miss Piggy is geïnspireerd door archetypische omschrijvingen van vrouwen, bijvoorbeeld de verleidster, de fashionista en the girl next door. Hij is gefascineerd door het feit dat vrouwen zich kunnen omtoveren met behulp van kleding, schoenen, make-up en tassen en als totaal iemand anders een verschijning kunnen maken.

 

Voor mij was het de eerste keer dat ik werk van Ted Noten in real life zag. Ik was al wel bekend met zijn werk, en dan vooral de kunstwerken van de wapens in acrylaat. Het feit dat je kunt rondlopen in het brein van Noten en dat er achter iedere deur iets anders schuilt, vind ik erg leuk. De verschillende kabinetten die zo karakteristiek zijn voor Museum aan het Vrijthof, lenen zich perfect voor deze opzet. Het werk van mijn naamgenoot valt op, bevat humor maar het raakt je ook.

 

Ben jij van plan naar TED te gaan? Maak je op voor bijzondere tassen, sieraden, 3D-geprinte objecten, fotografie, bijzondere installaties en projecties. De expositie TED van Ted Noten is nog tot 19 augustus 2018 in Museum aan het Vrijthof te zien.

Lees ook