Westvleteren: geen biertje om je dorst te lessen

Matthijs’ Culinair

Auteur: Matthijs van Wissen
Donderdag 15 maart 2018

Vorige week kwam de Limburgse supermarktketen Jan Linders in het nieuws met de verkoop van het zeldzame Trappistenbier Westvleteren. Maar wat maakt dit Belgisch speciaalbier nu zo bijzonder? 

Eén keer heb ik het geluk gehad om de Trappist Westvleteren 12 te mogen proeven na een dag werken tijdens de opening van Wijnhandel De Clerck in Kortrijk. Samen met een klasgenoot kreeg ik het bier, dat door vele bierkenners als het beste bier ter wereld wordt beschouwd, aangeboden voor het helpen tijdens de opening.

Ik kan me nog goed herinneren dat we liever een fris pintje hadden gedronken dan dit donkere en zware bier, maar een kans om Westvleteren 12 te drinken krijg je nu eenmaal niet vaak en dus dronken we het dankbaar op. En eerlijk toegegeven; het is een écht goed bier. Al moet je als ‘gewone’ bierdrinker even door de bittere smaak en zoete aroma’s van rijp fruit en karamel heen drinken.

Maar wat is nu zo bijzonder aan dit Belgische speciaalbier? In de eerste plaats is Westvleteren een van de elf Trappistenbieren ter wereld. Hiervan zijn er zes Belgisch en twee Nederlands: Westmalle, Rochefort, Chimay, Achel, Orval, Westvleteren, La Trappe en Zundert (pas sinds 2013).

Sommige van deze bieren, zoals Rochefort en Westvleteren, hebben enkele varianten op het bier. Zo heeft Westvleteren een blond bier, een bier met alcoholpercentage van 8% en een bier van 12%. Daarom wordt het bier vaker Westvleteren 12 genoemd. Westvleteren 12 is het bier dat als beste ter wereld wordt bestempeld.

Een bier mag het ‘Authentic Trappist Product’ label pas dragen als het bier wordt gebrouwen in een abdij die eigendom is van de Trappisten. Daarnaast moet de opbrengst van de verkoop van het Trappistenbier gebruikt worden voor het onderhoud van het klooster en de monniken. Alle overige opbrengsten worden aan goede doelen geschonken. Als derde regel moet het bier worden gebrouwen door de monniken zelf. Alleen zij zorgen voor de exploitatie van het product.

Bij die derde regel ging het mis bij supermarkteten Jan Linders. Het komt niet vaak voor dat de monniken van de Sint Sixtusabdij het bier in de verkoop zetten. Er is een lange wachtrij en op de paar dagen per jaar dat het bier wordt verkocht, mogen de consumenten die op de wachtlijst staan maximaal twee kratjes komen ophalen bij de Belgische abdij. Ze kosten rond de € 35,-- per stuk.

Jan Linders bood 7200 flesjes Westvleteren blond, 8 en 12 aan zonder toestemming van de monniken. Daarnaast zou de prijs die de Limburgse supermarktketen vroeg voor de flesjes veel te hoog zijn, zo’n € 10,-- flesje. 

Ik kan me herinneren dat supermarktketen Delhaize enkele jaren geleden wel toestemming kreeg van de monniken van de Sint Sixtusabdij om het bier te verkopen. Helaas heb ik toen en ook nu bij Jan Linders niet de mogelijkheid gehad om het bier aan te schaffen. Dus ik zou iedereen die het wél gelukt is om vorige week bij Jan Linders Westvleteren aan te schaffen willen aanraden om het bier tot een goede gelegenheid te bewaren. Dus niet drinken na een dag werken om de dorst te lessen, zoals ik enkele jaren geleden deed. Da’s zonde!

Lees ook