Antiekmarkt Tongeren

Op zondag leiden alle wegen naar Tongeren

Branded content
Vrijdag 16 maart 2018

Op slechts een klein halfuurtje rijden van Maastricht kun je elke zondag tussen 7.00 uur en 13.00 uur genieten van de grootste antiek- en brocante-markt van de Benelux. Welkom in Tongeren, stad van Eburonenkoning Ambiorix, het Gallo-Romeins Museum, de gotische Onze-Lieve-Vrouwe Geboortebasiliek, middeleeuwse omwalling maar ook van pittoreske straatjes die zich elke zondag vullen met veertig gerenommeerde antiekzaken en 350 standhouders. De beroemde Tongerse antiek-markt strekt zich tegenwoordig ook uit tot design, retro en vintage. Wat ooit in 1976 begon als een vlooienmarkt is anno 2018 een ware internationale trekpleister met bezoekers uit Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland, de Verenigde Staten, Japan en China.

Passie voor het verleden
Guy Schiepers, schepen (wethouder) van economie en cultuur van Tongeren geeft aan waar die aantrekkingskracht vandaan komt: „Het is de pas-sie voor het verleden die iedere zondag duizenden bezoekers naar onze antiek- en brocantemarkt drijft. Op zondag leiden alle wegen naar Tongeren. Het stadscentrum transformeert dan tot één grote – bijna middeleeuwse – marktplaats vol gezellige bedrijvigheid en uitnodigende geuren van verse koffie en broodjes. Op onze antiekmarkt stap je in een wereld van unieke items zoals oude prentkaarten, vinyl lp’s, zilver- en aardewerk, handgemaakte meubels, vintage speelgoed en zeldzame collectorsitems, elk met een eigen verhaal. Een bezoekje aan de Tongerse antiekmarkt is onvergetelijk!”

Anders dan anders
Nu zijn er natuurlijk meer antiekmarkten in de omgeving, maar die van Tongeren onderscheidt zich op de eerste plaats door de locatie: een historische omgeving met de middeleeuwse stadsomwalling en Moerenpoort. Een ander verschil is de prettige bijkomstigheid dat een groot deel van de markt − Eburonenhal en ondergrondse parking Julianus − overdekt is, zodat deze ook bij slecht weer kan doorgaan. Tenslotte vind je langs het parcours dat bestaat uit Leopoldwal, Veemarkt, Maastrichterstraat, de Schiervelstraat en Clarissenstraat veel antiekwinkels waar je ook op weekdagen terecht kunt voor advies en antiquiteiten.

Kroonprins van Thailand
Ook veel Nederlanders weten de antiekmarkt van Tongeren te vinden. Schiepers: „De vele Nederlanders brengen altijd een gezellige sfeer mee naar onze stad. Nederlanders houden van België en wij houden van Nederland, een voorbeeld van goed buurschap! Maar we ontvangen veel meer bezoekers uit het buitenland. Zo bracht de toenmalige kroonprins van Thailand, die inmiddels koning is geworden, in februari 2011 een bezoek aan de Tongerse antiekmarkt. Hoewel hij een van de rijkste mensen ter wereld is, liet hij het toch niet na om op de prijs af te dingen!”

Antiekmarkt Tongeren
www.tongeren.be 

Lees ook