Russische toegepaste kunst in Horst

Afstudeerders hogeschool Sint-Petersburg tonen werk in de Kantfabriek

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 23 maart 2018

Studenten met een zesjarige academische opleiding kantklossen en borduren uit de Russische miljoenenstad Sint Petersburg, die naar het kleine Horst aan de Maas komen om er hun examenwerk te exposeren. Het klinkt als een 1-aprilgrap, maar dat is het allerminst. Op 6 mei gaat in Museum de Kantfabriek in de Noord-Limburgse gemeente de expositie ‘Russische Traditionele Toegepaste Kunst’ van start, een tentoonstelling bestaande uit 125 eindexamenwerken van studenten van de Hogeschool voor de Volkskunsten in Sint Petersburg, zo heeft Museum de Kantfabriek vandaag bekendgemaakt.

Volgens de initiatiefnemers past de expositie uitstekend in de huidige tijdgeest, waarin weer plaats lijkt te komen voor herbeleving van vakmanschap. De Hogeschool voor de Volkskunsten in Sint Petersburg is volgens het museum in Horst een van de weinige instellingen voor hoger onderwijs in de wereld waar je zes jaar kunt studeren om je toegepaste kunsten eigen te maken: kantklossen, borduurwerk, zijde schilderen, beensnijwerk, houtsnijwerk, miniatuur lak schilderen en edelsmeden.

Kenmerkend voor het eindexamenwerk dat van 6 mei tot en met 7 oktober te zien zal zijn is de hoge kwaliteit in de uitvoering, gecombineerd met de Russische traditionele vormen en patronen, aldus Museum de Kantfabriek. ,,Op de hogeschool worden de traditionele technieken onderwezen en studenten passen deze toe in hedendaagse ontwerpen. Het hoofdaccent van de tentoonstelling ligt op het kant- en borduurwerk vol prachtige motieven. Er zijn naast jurken en schouderdoeken ook waaiers en parasols te bewonderen." 

Wie de Russische Volkskunst een beetje kent, weet dat ook het miniatuur lak schilderen veel toegepast wordt, aldus het museum. ,,Vooral het schilderen van idyllische en religieuze taferelen laten zien welke bijzondere verhalen doorgegeven worden met deze techniek. Maar ook het beensnijwerk laat verfijnde technieken en fraaie patronen zien, die veelal verwijzen naar de natuur."

Lees ook