Van lampje in mijn hoofd tot plekje in het museum

Françoise over de moeilijke weg naar de productie van een vaas

Auteur: Françoise Oostwegel
Donderdag 22 februari 2018

Eindelijk! Na een klein jaar bezig te zijn geweest met het maken en ontwerpen van de Vaas Çedille is ze dan zo goed als af. Ik zal je vertellen hoe het allemaal begon…

Vorig jaar april zat ik in mijn studio in de Minckelersstraat te denken wat de toekomst me zou brengen: What’s next? Wat gaan we ontwerpen? En welk designproduct wil ik op de markt brengen? Ik liep al een tijdje rond met in mijn hoofd een leuk idee: een mooi porseleinen servies ontwerpen leek me wel een spannende uitdaging…

Maar naarmate ik verder in het traject kwam, merkte ik dat het allemaal een stuk moeilijker was dan het aanvankelijk leek. Ik heb van een ontwerpster een servieslijn bij mij in de winkel staan, maar ik merk aan de mensen dat ze niet zomaar wisselen van servies en dat ze op dit gebied niet snel iets nieuws kopen.

Dus twijfelde ik: ik wist opeens niet meer zo goed of het wel een slimme zet zou zijn om óók met een eigen servieslijn te komen. Deze gedachte hield me echter niet tegen om toch verder te gaan en iets in porselein te maken. Het is immers zo’n fraai natuurlijk materiaal, dat ik er toch iets mee wilde maken. PS: de 3D-tekeningen van het servies zijn er al; nu de uitvoer nog ;)

PING! (stel je hier het ‘lampje’ in je hoofd voor dat opeens gaat branden als je een idee hebt). Ja, ik héb het! Ik ga een vaas ontwerpen! Een vaas is wellicht een product dat sneller verkoopt dan een heel servies. Na dit Eureka-moment ben ik onmiddellijk gaan schetsen en in 2D in Illustrator (grafisch programma) aan de slag gegaan met een aantal verschillende ontwerpen. 

De kracht van mijn ontwerpen zit in de geometrische vormen, maar ook in het feit dat ik werk met natuurlijke producten. Die vormen en producten wilde ik ook laten terugkomen in de vaas.

Ik belde Pauline Termijtelen, een vriendin van me. We zitten samen in de Rotaract Club Maastricht. Pauline studeert binnenkort af aan de Academie Beeldende Kunsten als binnenhuisarchitecte. Zij hielp mij met de vaas uit te tekenen in 3D. Zo kreeg ik een beter beeld bij het ontwerp.

 

De vorm is afgeleid van Lamp ZUID maar dan op z’n kop. Het bovenstuk is gemaakt van het restmateriaal van de lamp in eikenfineer, met koper aan de binnenkant. Dit bovenstuk heeft de functie om de vaas te verlengen zodat je er lange planten/bloemen in kan doen. Maar je het bovenstuk er ook af laten. Dan zet je er bijvoorbeeld een leuk kaarsje of een cactus in ;). De vaas zelf is gemaakt in porselein.

Het was niet gemakkelijk om iemand te vinden die dit voor mij kon maken. Blijkbaar had ik weer wat onmogelijks bedacht ;) Maar voor mij is niks onmogelijk: alles moet te maken zijn en anders zoeken we wel weer een andere oplossing.

Door de vaas eerst in 3D te laten printen bij 3D Printing Limburg kreeg ik al een beter idee bij de vaas. Het was wel tof om te zien dat het nu een tastbaar product was in plaats van alleen een technische tekening.

Deze 3D geprinte vaas heb ik vorig jaar oktober tentoongesteld bij de Dutch Design Week in Eindhoven. Er werd erg goed op gereageerd. Een beurs (zeker die in Eindhoven) is altijd fijn om je (prototype) product uit te testen en om te kijken of het publiek het de moeite waard vindt voordat een heel productieproces in gang wordt gezet.

Ik hoopte dat ik tijdens de Dutch Design Week iemand zou kunnen aanspreken die de vaas voor mij uit porselein zou kunnen maken. Mijn reddende engel zogezegd ;). Interieurarchitect Maurice Mentjens kwam met de tip dat ik Jo Schoenmakers van Vormstof moest contacteren. ‘Dat is een echte vakman’, verzekerde hij mij.

Vormstof is door JAS/MV (Jo Schoenmakers en Marjo de Vries)  opgericht om porselein, een stukje Maastrichts erfgoed, weer op de kaart te krijgen in ‘us sjoen Mestreech’. Onder meer aan de hand van workshops, cursussen en lezingen die ze geven op een mooie plek in het Bassin, de oude Maastrichtse binnenhaven.

 

Na maandenlang zoeken had ik dan eindelijk iemand gevonden die het aandurfde om mijn ontwerp in productie te nemen!  Jo Schoenmakers ging aan de slag en hield mij van elk onderdeeltje van het proces op de hoogte. Het is ontzettend moeilijk om een achthoek uit porselein zo strak te krijgen uit mallen bestaande uit drie grote mallen en drie kleinere mallen. Veel meer kan ik niet verklappen, want dat is het geheim van de smid ;).

 

Vorige week kwamen de eerste vazen veilig uit de oven en maandag had ik ze in handen, genummerd én gesigneerd. Echt supervet als je ze na een jaar eindelijk in je handen hebt, precies zoals ik ze me had voorgesteld. Gisteren nog snel even het houten bovenstuk erop gezet en de vaas is klaar voor het museum!

 

Museum? Jazeker :) Vorig jaar december heb ik twee ontwerpen ingediend voor de tweede editie van Showroom Limburg in het CUBE design museum Kerkrade. De vaas in een 3D-tekening en de bijpassende kandelaars die ook net in productie zijn gebracht. 1 februari kreeg ik het te gekke nieuws via de mail: 'Je ontwerpen, de fles kandelaar en de vaas, horen bij de definitieve selectie, we willen ze graag in de expositie presenteren. Gefeliciteerd!' Dinsdag ga ik naar Kerkrade om mijn designproducten af te geven voor de komende expositie Showroom Limburg die start op zaterdag 3 maart en loopt tot en met zondag 27 mei.

Nieuwsgierig naar de nieuwe vaas? Ga dan zeker even een kijkje nemen in het Cube design museum!

Lees ook