Sevagram zegt dankjewel met 6600 gebakjes

Limburgse zorgorganisatie vanaf nu volledig ‘Planetree-proof’

Auteur: Maarten van Laarhoven
Woensdag 28 februari 2018

Geriatrisch revalidatiecentrum Plataan in Heerlen heeft dinsdag als laatste Sevagram-locatie de internationale Planetree-certificering in de wacht gesleept. De toekenning van het felbegeerde label door Planetree International in de Verenigde Staten betekent dat alle 19 locaties van Sevagram vanaf nu Planetree-gecertificeerd zijn.

Om dit te vieren werden vanmorgen bij de Sevagram-locaties in Parkstad en het Heuvelland in totaal 6600 petitfours bezorgd. De mini-gebakjes werden aangeboden aan cliënten en hun familieleden en aan alle medewerkers en vrijwilligers.

Met de certificering is Sevagram officieel – en in zijn totaliteit – erkend als zorgorganisatie waar volgens de hoogste internationale standaard ‘uitstekende mensgerichte zorg’ geboden wordt. Van de 22 zorgorganisaties in Nederland die zijn aangesloten bij Planetree hebben er slechts vier een label voor alle zorgcentra. Sevagram is er daar een van.

Volledig ‘Planetree-proof’

De toekenning van de certificering aan revalidatiecentrum Plataan - inclusief het bijbehorende label - vond dinsdag plaats tijdens een vergadering op het hoofdkantoor van Planetree International in de Amerikaanse plaats Derby (Connecticut). Met de toekenning van het label aan geriatrisch revalidatiecentrum aan Plataan is de Limburgse zorgorganisatie volledig ‘Planetree-proof’.

Planetree International is een wereldwijd verbond van zorgorganisaties die de belangen van cliënten, familieleden, medewerkers en vrijwilligers in alle opzichten vooropstellen. Het verbeteren van de levenskwaliteit van cliënten/revalidanten is een doelstelling waarmee de hele organisatie is doorweven. Het Planetree-label mag worden gezien als een formele, internationale erkenning voor de organisatie en de zorg die ze levert.

Planetree is vertegenwoordigd in negentien landen: de Verenigde Staten, Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Turkije, Canada, Argentinië, Brazilië, Colombia, Panama, Australië, Nieuw Zeeland, Saudi-Arabië, Kenia, de Verenigde Arabische Emiraten, Maleisië en India.

Groot compliment

De toekenning van het Planetree-label aan Plataan – en daarmee feitelijk aan de hele organisatie – is voor de raad van bestuur van Sevagram een bijzondere opsteker. Pim Steerneman en Trudie Severens van de raad van bestuur van Sevagram hadden in 2011 een droom: alle 19 zorgcentra een Planetree-label. “Vanaf 2013 zijn we formeel gestart met het labeltraject”, aldus Pim Steerneman. “In 2014 behaalde verpleeghuis Valkenheim het eerste Planetree-label en gisteren dus Plataan. Graag wil ik alle 1800 medewerkers en 1100 vrijwilligers een groot compliment maken voor alle inspanningen. Dank ook aan de cliënten en familie voor hun constructieve input.”

Enige in Limburg

In Limburg is Sevagram de enige zorgorganisatie die de bijzondere zorgvisie van Planetree International heeft omarmd. De Planetree-aanpak voorziet in de eerste plaats in het verbeteren van de levenskwaliteit van cliënten op alle fronten: het beste tussen thuis, een hotel en een zorcentrum.

Mensgerichte zorgorganisaties als Sevagram richten zich daarnaast op het ondersteunen van de professionele en persoonlijke ambities van hun medewerkers. Planetree – en daarmee dus ook Sevagram - heeft op basis van feedback van duizenden patiënten, cliënten en zorgprofessionals in de afgelopen decennia geleerd wat echt belangrijk is in het beoefenen van mensgerichte zorg.

Goed nieuws vanuit de Verenigde Staten was er gisteren ook voor drie andere Sevagram-locaties. Het Dr. Ackenshuis en De Hazelhof in Gulpen en Oranjehof in Heerlen beschikten al over een Planetree-certificering, en hebben gisteren na een intensief ‘herlabelingstraject’ opnieuw voor drie jaar een Planetree-label behaald.

Ter ere van het behalen van de internationale labels houdt Sevagram op 8 november een Planetree-symposium in Theater Sevagram in Heerlen. Kijk voor meer informatie op www.sevragram.nl en www.planetree.nl

Lees ook