PlusJeHuis

Energiebesparingsproject van Gemeente Maastricht en Volta Limburg

Branded content
Vrijdag 9 februari 2018

Dat een huis verduurzaamd moet worden, is helder. Maar soms ervaar je een onbehaaglijke kou, de energierekening is aanzienlijk én je wil een bijdrage leveren aan een schoner milieu. Met welke maatregel moet je beginnen? Waar vind je betrouwbare informatie? En hoe hou je de kosten in bedwang?

Een gesprek over het energiebesparingsproject PlusJeHuis met Gert-Jan Krabbendam, wethouder Duurzaamheid van de Gemeente Maastricht en Maurice Benneker, manager Business en Marketing van Volta Limburg komt als geroepen.

Duurzaamheid leeft!
„Ik merk dat steeds minder mensen overtuigd hoeven te worden van het belang van verduurzaming,” vertelt GroenLinks-wethouder Gert-Jan Krabbendam tevreden. „De eerste informatiebijeenkomst over PlusJeHuis was druk bezocht. Duurzaamheid leeft!” En dat is maar goed ook, want de energievoorziening in Maastricht moet in 2030 volledig duurzaam zijn. „Onder de noemer #missionzeromaastricht focussen we ons op de weg ernaartoe en brengen we de maatschappij in beweging.” Huiseigenaren kunnen aan de klimaatneutrale stad een grote bijdrage leveren. De wethouder weet, mede uit eigen ervaring, dat het verduurzamen van je woning in de praktijk knap lastig kan zijn. „De gemeente heeft daarom onderzocht hoe ze bewoners kan helpen bij die energietransitie. De meeste mensen blijken behoefte te hebben aan onafhankelijke informatie, deskundig advies, begeleiding en ontzorging. Dat is de reden dat we het project PlusJeHuis zijn gestart.”

 

‘Onze filosofie: creëer wooncomfort. Dit gaat toevallig heel goed samen met duurzame energie’ Maurice Benneker

 

Ontzorgen
Na een Europese aanbesteding is Volta Limburg als beste partij uit de bus gekomen. Het bedrijf heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld van een CV-ketelbedrijf naar een expert op het gebied van energie besparen. „We installeren niet alleen maar zijn de klant van begin tot eind van dienst,” legt Maurice Benneker uit. „Bewoners worden door ons volledig ontzorgd.” Dat klinkt als muziek in de oren, maar wat houdt ontzorging precies in? „We begeleiden bewoners in de gehele transitie naar een duurzame woning. Van advies en offerte tot financieringsmogelijkheden, uitvoering en garantie. Volta Limburg neemt je veel werk uit handen.”

Integraal advies
Wat direct opvalt aan PlusJeHuis is dat er gewerkt wordt aan één plan om je huis structureel energiezuiniger te maken. Dat betekent dat er zowel gezocht wordt naar maatregelen om energie te besparen als naar alternatieve vormen om energie op te wekken. „Bewoners denken vaak als eerste aan zonnepanelen. Dat komt omdat zonnepanelen heel concreet zijn, je ziet direct wat jezelf aan energie opwekt,” vertelt Maurice Benneker. „Maar in een niet geïsoleerde woning is dat nog een stap te ver. Wij geven integraal advies, waarin de hele woning wordt meegenomen.”

 

‘#missionzeromaastricht is een missie van ons allemaal. Doe mee en zet je eigen kleine of grote stap’ Gert-Jan Krabbendam

 

Dief van je eigen portemonnee
Ook de financiering van de maatregelen komt in het advies aan bod. „Huiseigenaren willen vaak best een bijdrage leveren aan het milieu, maar ze willen er financieel ook wijzer van worden,” legt Benneker uit. „PlusJeHuis houdt daar rekening mee. We geven advies hoe je investeringen terugverdient of in aanmerking komt voor subsidies.” De wethouder knikt. „Verduurzamingsmaatregelen zijn direct zichtbaar op je energierekening. Met de huidige financieringsmogelijkheden ben je eigenlijk een dief van je eigen portemonnee als je er niet mee aan de slag gaat.”

Deskundigheid
Blijft ten slotte de vraag over of bewoners via PlusJeHuis de onafhankelijke informatie krijgen waar ze volgens onderzoek behoefte aan hebben? Of probeert een adviseur gewoon zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers van Volta Limburg te verkopen? „Het is inderdaad onmogelijk om onze adviseur helemaal onafhankelijk te laten adviseren,” beaamt Maurice Benneker. „Ik vind het vooral belangrijk dat een klant deskundig advies krijgt. Dat kan ook betekenen dat hij of zij geadviseerd wordt in bepaalde maatregelen niet te investeren of in een andere volgorde. Daarnaast vereist de samenwerking met Gemeente Maastricht keurmerken per product. Zo weet de consument dat op alle producten van Volta Limburg kwaliteitskeurmerken van toepassing zijn.” De wethouder vult hem aan. „Bij PlusJeHuis weet je zeker dat wat je wordt aangeboden betrouwbaar is.”Vlak voor vertrek uit zijn ambtskamer laat wethouder Krabbendam een grafiek van zijn persoonlijke gasverbruik zien. Die liegt er niet om. Sinds de spouwmuren geïsoleerd zijn is zijn gasverbruik gehalveerd. Elektriciteit wekt hij op met zonnepanelen. „Ik ben een early adopter en het loont echt. Niet alleen voor ons milieu. Met PlusJeHuis willen we ook huiseigenaren die nog niet zo thuis zijn in deze materie over de streep trekken.”

 


B
ent u geïnteresseerd in energiebesparende maatregelen voor uw huis? Kijk op www.voltalimburg.nl/plusjehuis om direct advies aan te vragen.

Lees ook