Martijn Jansen winnaar Cervena Masterchef 2018

Chef-kok Ria Joosten Catering excelleert in bereiding Australisch hert

Auteur: Demy Janssen
Dinsdag 20 februari 2018

Martijn Jansen, de chef-kok van Ria Joosten Catering in Neer, heeft gisteren in Delft de ‘Cervena Masterchef 2018’ gewonnen. De chef-kok gaat er niet alleen vandoor met de titel, maar ook nog eens met een geheel verzorgde culinaire ontdekkingsreis door Nieuw-Zeeland.

Cervena Masterchef is een samenwerking tussen Hanos en Cervena, een kwaliteitslabel voor boerderijhert uit Nieuw-Zeeland. De culinaire wedstrijd wordt al vier in Nederland en België georganiseerd. Vorig jaar werd Martijn Jansen tweede. Dit jaar was het niveau wederom hoog, aldus de chef-kok. ,,Aan de wedstrijd nemen diverse gerenommeerde zaken deel en je weet niet wie in de jury zit. Ik was de voorlaatste om mijn gerecht te presenteren, je weet niet hoe de smaak van de jury dan al is beïnvloed. 

De Cervena Masterchef bestaat uit drie rondes. Na een digitale voorronde werden dertig deelnemers uitgenodigd voor de halve finale. Deze vond plaats op drie locaties: in Antwerpen, Eindhoven en Apeldoorn. In totaal gingen tien deelnemers door naar de finale op maandag 19 februari in Delft.

Tijdens de finale moesten deelnemers zich aan een aantal voorwaarden houden. Zo moest er gewerkt worden met een Big Green Egg, ten minste drie delen van het Cervena-hert en het uiteindelijke gerecht moest ‘street food’-gerelateerd zijn. Geen net opgemaakte bordjes dus, maar een gerecht dat je ook zo op straat, uit het vuistje, zou kunnen eten.

Aan de wedstrijd van Cervena en Hanos doen voornamelijk restaurants mee. ,,Des te bijzonder dus om te winnen”, oordeelt Janssen.

Als winnaar van deze wedstrijd wint Martijn Jansen niet alleen de titel ‘Cervena Masterchef 2018’, hij won gisteren tevens een twee weken durende reis, incuslief zakgeld, door Nieuw-Zeeland. Deze reis staat vooralsnog in februari 2019 gepland, als het in Australië zomer is. De twee weken durende reis is helemaal verzorgd en staat in het teken van nieuwe culinaire inspiratie opdoen. Ria Joosten is er dan ook niet rouwig om dat ze haar chef volgend jaar een tijdje moet missen. ,,Hij heeft het meer dan verdiend en ik weet zeker dat hij vol nieuwe ideeën terugkomt. Daar kunnen wij natuurlijk alleen maar de vruchten van plukken. 

Martijn Jansen is inmiddels zes jaar werkzaam bij Ria Joosten Catering. Voor die tijd werkte hij in diverse restaurantkeukens, waaronder verschillende sterrenzaken. De chef-kok werkt graag en veel met het Cervena-hert. ,,Een Nieuw-Zeelands hert dat heel fijn van structuur is en het hele jaar door kan worden gegeten worden. In Nederland is er echter niet altijd de mind-set naar en dat is jammer”, aldus Martijn Jansen, die in zijn gerechten graag laat zien dat hert ook prima in de zomer gegeten kan worden en heel makkelijk kan worden gecombineerd.

Lees ook