Out of the Lab: een open designproces

Cube design museum stimuleert jonge ontwerpers

Auteur: Nina Simons
Woensdag 14 februari 2018

In het Cube design museum in Kerkrade loopt de tentoonstelling Out of the Lab, een expositie waar projecten van voormalige Designers in Residence te zien zijn. Het museum heeft namelijk op ‘verdieping 0’ een Design Lab, waar jonge ontwerpers bezoekers meenemen in het ontwerpproces.

Het Kerkraadse museum, dat vorig jaar samen met het Columbus earth center en het Continium discovery center - de twee andere musea op het Museumplein - een recordaantal bezoekers trok, doet dus meer dan het tonen van relevante projecten: ze initieert ze ook. Met een focus op ‘Design for Human Needs and Ambitions’ (zeg maar design dat de mensheid dient), plaatst het museum regelmatig Cube Calls op zijn website, en biedt daarmee bijzondere kansen aan jonge ontwerpers en ontwerpers in opleiding.

Deze werkplek, waar bezoekers van het museum kunnen in- en uitlopen, biedt de gelegenheid om de gebruiker al vanaf de start van het designproces deel te laten nemen. Zo kunnen concepten al ver voordat er sprake is van een realisatie, behalve met het interdisciplinaire team van residents, getest worden met de bezoekers. De tentoonstelling Out of the Lab is dan ook met name een presentatie van prototypes, concepten en ontwerponderzoeken. Iemand die geregeld in een museum komt ziet natuurlijk vaak gelikte eindontwerpen. Het bijzondere aan Cube is dat het ook laat zien wat er allemaal komt kijken bij de totstandkoming van een dergelijk ontwerp.

Het ondersteunen van startende ontwerpers houdt niet op bij het openstellen van werkplekken. Het museum is onlangs een samenwerking gestart met Brightlands Innovation Factory, en wil zo haar uitblinkende residents een kans bieden verder te groeien binnen een startup.

 

 

Mocht je je afvragen waarom ik zoveel aandacht schenk aan een expositie die maar kort loopt - namelijk tot 8 april - dan is dit mijn antwoord: het initiatief helpt concepten die in de labs ‘geboren’ worden, naar buiten te treden: vandaar de titel Out of the Lab. Deze beweging naar buiten toe, die een frisse tegenhanger is van het soms sterk individualistische karakter van kunst- en designopleidingen, kan als je het mij vraagt nooit genoeg gestimuleerd worden! Daarnaast ben ik ontzettend trots op de residents die ikzelf, samen met een team van coaches en labcoördinator Anja Köppchen, heb mogen begeleiden in hun proces.

Ook eens ervaren hoe een designproces verloopt? Breng eens een bezoekje! Mocht je daar niet voldoende aan hebben, dan is er wellicht een plekje in de Cube Design Labs voor je weggelegd. Op de website www.cubedesignmuseum.nl kun je de openstaande Calls in de gaten houden.

 

Fotografie expo: Peter op den Kamp

Fotografie labs: Madelon Meijer

Lees ook

Heeft u nog vragen?

Heeft u eerst nog vragen of heeft u hulp nodig bij het invullen van dit formulier?

Bel ons gerust even op: +31 (0)251 - 25 79 24