Appellation Contrôlée voor Mergelland-wijn

Europees predicaat opsteker Zuid-Limburgse wijnboeren

Auteur: Maarten van Laarhoven
Donderdag 15 februari 2018

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is ook de laatste horde genomen: wijnen uit het Limburgse Mergelland die aan een aantal vastgestelde kwaliteitseisen voldoen kunnen vanaf volgend jaar aanspraak maken op een Europese beschermde status.

De zogeheten Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) is een predicaat van de Europese Unie dat wordt verleend aan producten (in dit specifieke geval wijnen) waarvan de productie, verwerking en bereiding plaatsvinden binnen een bepaald geografisch gebied. Het bereidingsproces vindt plaats volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. Door de strenge eisen waaraan het product moet voldoen is de consument verzekerd van een hoge kwaliteit. Een BOB is in zekere zin vergelijkbaar met een Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) in Frankrijk.

Mathieu Hulst, eigenaar van de Apostelhoeve in Maastricht en voorzitter van de Verenigde Wijnbouwers Zuid-Limburg, is bij met de erkenning waar hij en acht andere wijnbouwers in het Heuvelland sinds 2011 voor gestreden hebben. ,,Je kunt rustig zeggen dat het een nieuwe belangrijke stap is in de professionalisering van de wijnbouw in ons gebied.”

Voor de Beschermde Oorsprongsbenaming Mergelland komen alleen wijnen in aanmerking die gemaakt zijn van klassieke druivenrassen. Deze moeten zijn verbouwd zijn op een bodem die bestaat uit een teeltlaag van löss en een ondergrond van mergel (kalksteen). Het gebied waarvoor de BOB geldt bestaat uit negen gemeenten: Maastricht, Meerssen, Nuth, Simpelveld, Voerendaal, Vaals, Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten en Valkenburg aan de Geul.

Limburg is volgens Mathieu Hulst met 90 hectare wijnbouwgrond nog altijd de belangrijkste wijnbouwprovincie van Nederland. 75 hectare ligt binnen het gebied waarvoor binnenkort de Beschermde Oorsprongsbenaming Mergelland geldt.

Eind vorig jaar werd al een BOB toegekend aan wijnen uit het Belgische Maasland. Deze BOB geldt voor wijnen afkomstig uit het gebied langs de Maas in noordelijke richting, beginnend bij Lanaken. Omdat aan Nederlandse zijde van de grensmaas ook wijngoed Thorn ligt, is de BOB Maasland in feite een grensoverschrijdende appellation.  

De combinatie van löss en kalksteen brengt in het Limburgse Heuvelland wijnen voort met rijke fruitaroma’s en frisse, tintelende zuren. De heuvels zorgen voor een bundeling van zonnewarmte, een goede drainage en een natuurlijke bescherming tegen late nachtvorst. Het is er niet al te warm, waardoor de druiven mooi langzaam rijpen en ze hun volle aroma potentieel kunnen ontplooien.

,,Het Mergelland is een gebied met een enorm potentieel", aldus Mathieu Hulst. ,,Nergens in Nederland zijn de omstandigheden voor wijnbouw zo gunstig als hier. Wij wijnbouwers wisten dat natuurlijk al langer. Nationaal zien we de laatste jaren steeds meer erkenning voor de bijzondere kwaliteit van onze wijnen, zowel in restaurants en wijnhandel als in de pers. Dat onze wijnen nu van Europa een beschermde status krijgen is voor ons een kroon op jarenlang hard werken.”

Lees ook