Wijnstokken St. Gerlach kunnen in de grond

‘WIJland’ gebruikt voor wijnbouw en streekproducten

Auteur: Maarten van Laarhoven
Donderdag 25 januari 2018

Het plan was al eerder aangekondigd, maar nu is het zo goed als klaar. Wie over enige tijd met de trein in het Valkenburgse kerkdorp Houthem-Sint Gerlach arriveert, ziet – op het moment dat hij of zij het kleine stationnetje nadert - aan twee kanten wijnstokken staan. Even verderop scharrelen kloostervarkens en worden groenten en fruit verbouwd, met de bedoeling deze te verwerken tot streekproducten of ze te gebruiken als ingrediënt voor de heerlijkste streekgerechten.

De plannen voor WIJland in Houthem St. Gerlach, het akkerland tussen spoor­lijn en de voor­malige provinciale weg bij Burgemeester Quicx, Coffee & More en Résidence St. Gerlach, zijn zo goed als rond.  Op dinsdag 30 januari worden ze om 19.00 uur gepresenteerd in gemeenschapshuis De Holle Eik. Wijnbouw, het verbouwen van andere streekproducten en een kleinschalig OV-overstappunt voor toeristen en bezoekers vormen de hoofdmoot van het plan. 

Het initiatief om van dit gebied een groen dorpshart te maken dateert uit de winter van 2012-2013. Een aantal bewoners verzocht de gemeente om de plannen te laten toetsen door de toenmalige dorpsraad. Uitgangspunt was dat een nieuwe inrichting voor het dorp een kwaliteitsimpuls moest zijn. Wel moet goed worden gekeken naar de financiële haalbaarheid.

Met de herinrichting van de voormalige provinciale weg en de restauratie en herbestemming van hoeve Broers tot de huidige Paviljoen & Kasteelhoeve kwam ook de mogelijke invulling van het landbouwperceel in een stroomversnelling. Met de gemeente, de provincie, de Oostwegel Collection, ProRail en Arriva zijn de mogelijkheden verkend. Op basis daarvan is een nieuwe invulling tot stand gekomen.

Behalve wijnbouw en groenteteelt, met daar doorheen een wandelpad, voorziet het plan ook in de aanleg van een kleinschalig OV-overstappunt voor toeristen en bezoekers (overstapmogelijkheid van trein naar bus of fiets en omgekeerd). Ook zal nog een aantal parkeerplaatsen worden aangelegd voor aanwonenden, omdat bij de reconstructie van de voormalige provinciale weg een aantal parkeerplaatsen is vervallen.

Lees ook