Marktkennis 3W real estate ook in Amsterdam gewenst

Maastrichtse ontwikkelaartransformeert winkelcentra

Auteur: Jo Cortenraedt
Dinsdag 9 januari 2018

Het nieuwe kantoor van 3W real estate in de WIEBENGAHAL aan de Avenue Céramique in Maastricht bevalt de ontwikkelaar prima. Een artistieke ruimte met een grote keuken om te lunchen, van een eigentijdse café latte te genieten en gasten te ontvangen. Directeur-aandeelhouder Jaco Meuwissen over de landelijke groei van een van oorsprong Limburgs bedrijf.

In Maastricht liggen de roots van 3W real estate en hier wordt hard gewerkt aan nieuwe projecten in de provincie. Maar meer en meer is het een landelijk opererend bedrijf geworden, met al enige tijd ook een vestiging in Amsterdam. Die is hard nodig, gezien het aantal opdrachten daar. Directeur en aandeelhouder Jaco Meuwissen is trots op de realisatie van de Kalverpassage in hartje Amsterdam. „Dat hebben we in opdracht voor Kroonenberg Groep gedaan en het interessante is dat wij specifiek gevraagd zijn voor onze kennis om bestaande gebouwen en complexen een nieuwe impuls te geven. Voorheen heette dit complex De Kalvertoren, nog geen twintig jaar geleden opgeleverd en destijds uitgeroepen tot het beste winkelcentrum van Nederland. En toch was het op een gegeven moment alweer behoorlijk gedateerd. Dat zegt iets over het veranderende consumentengedrag en de dynamiek in de winkelmarkt.”

ZICHTBAARHEID
3W real estate ging hier de uitdaging aan om op de punt van de drukste winkelstraat van Nederland, de Kalverstraat, een transformatie te bewerkstelligen zodat het winkelcomplex beter zichtbaar en beter toegankelijk zou worden. „De mensen liepen er langs, blijkbaar was de entree niet uitnodigend genoeg. We hebben die entree veel aantrekkelijker gemaakt, onder meer door een verplaatsing en verhoging. De zichtbaarheid is daardoor enorm verbeterd. Bovendien is in de plafonds een verlichting aangebracht, die in Nederland nooit eerder gebruikt is. Die verlichting benadert nagenoeg het daglicht, wat veel prettiger is. Maar er kunnen ook allerlei speciale lichteffecten worden gecreëerd, zodat het echt een eyecatcher wordt.”Niet alleen het licht en de entree werden aangepakt, in het interieur zijn natuurlijke materialen aangebracht zoals natuursteen, koper en zink. Meer kwaliteit en dus aantrekkelijker. Dat geldt ook voor de bestrating van de passage, die nu veel beter aansluit op de Kalverstraat zelf. „De hele metamorfose heeft z’n vruchten afgeworpen want met name op de eerste verdieping heeft dat geleid tot nieuwe huurders. Daarmee is het gehele winkelcomplex veel levendiger geworden.”

AMSTERDAMSE POORT
3W real estate maakt niet alleen met dit prestigieuze project naam in Amsterdam. Momenteel wordt gewerkt aan een volgend project onder de naam Amsterdamse Poort, gelegen nabij de Arena en Ziggo Dome. „De ambitie is om van het bestaande winkelcentrum het tweede centrum van Amsterdam te maken,” zegt Jaco Meuwissen. „De bereikbaarheid is top door de aanwezigheid van autowegen, spoor- en metrolijnen. In dat gebied bouwt ING de nieuwe, eigen campus. En er worden maar liefst 13.000 nieuwbouwwoningen voorzien. Vanwege onze visie en ons concept zijn wij gevraagd om dit project te ontwikkelen voor CBRE, de grootste winkelvastgoedeigenaar van Nederland.”Ook elders in de Randstad is 3W real estate actief, zoals in Almere bij het Project Duin aan het Almeerder strand, een nieuw, uniek woongebied met allerlei voorzieningen zoals retail, horeca en leisure. „Daar zijn we bij drie deelprojecten betrokken. We zijn nu volop bezig met de ontwikkeling ervan en over drie jaar moet het klaar zijn.”

MAASTRICHT
Maastricht wordt niet vergeten in de ambities van 3W real estate. Op het voormalige Sphinxterrein zullen zo’n 380 woningen worden gebouwd in samenwerking met de RO-Groep. „Voor 1/3 wordt dat koop, voor 2/3 huur. Het aanbod is divers, van groot tot klein, omdat de vraag heel breed is. Van kleinere studio’s tot grote, luxe appartementen. Een prachtige locatie in de stad; wonen in de binnenstad is geliefd.”Een ander project in de Limburgse hoofdstad is het winkelcentrum Brusselse Poort, dat nodig een facelift kan gebruiken. „Hier is onze expertise gevraagd om dit complex een stuk eigentijdser en toekomstbestendig te maken.” 

LIMBURG
Jaco Meuwissen ziet met het groeien van de economie veel kansen, maar heeft ook een kritische noot voor Limburg. „Ik denk vooral dat we moeten ophouden met alleen te denken in krimp. We moeten ons niet kleiner voordoen dan we zijn. Maastricht bijvoorbeeld zit in de top van de Nederlandse winkelsteden en heeft een internationale aantrekkingskracht. In het buitenland denken ze dat Maastricht veel groter is. Er zit potentie genoeg. Het is als internationale studentenstad dan niet slim om de groei van woonruimte voor studenten af te remmen. Het aanbod van goede woonruimte bepaalt mede de aantrekkelijkheid als studentenstad. Ook zou er op provinciaal niveau ruimte moeten ontstaan om weer woningen te kunnen realiseren. Het succesvol economische beleid zou niet afgeremd moeten worden omdat er in Limburg niet meer de juiste woningen beschikbaar zijn. Want als we te weinig kwalitatief goede woonruimte bieden, dan komen de arbeidskrachten die we nodig hebben ook niet deze kant op. Het feit dat we de logistieke hub van modeketen Zara in Midden-Limburg gemist hebben vanwege twijfels over voldoende arbeidspotentieel in deze regio, moet een waarschuwing voor ons allen zijn. We moeten vooruit, niet achteruit. Denken in kansen én die pakken!”

 

Fotografie: Joris Vroemen 

Lees ook