Huub Stapel speelt King Lear

Shakespeare-klassieker openingsvoorstelling nieuwe theaterzaal

Auteur: Maarten van Laarhoven
Woensdag 31 januari 2018

De Limburgse acteur Huub Stapel speelt de hoofdrol in een eigentijdse versie van de Shakespeare-klassieker King Lear, een coproductie van Toneelgroep Maastricht, Theater aan het Vrijthof en Senf Theaterpartners. De in een modern jasje gestoken tragedie over scheve machtsverhoudingen en verraad binnen een koninklijke familie, gaat op zaterdag 6 oktober in première tijdens de feestelijke heropening van de verbouwde Papyruszaal van het Theater aan het Vrijthof in Maastricht, waar deze speciaal geproduceerde King Lear maar liefst acht keer is te zien.

De regie is in handen van Servé Hermans, artistiek leider van Toneelgroep Maastricht. King Lear maakt tevens onderdeel uit van het openingsprogramma van Theater aan het Vrijthof.

Voor Huub Stapel (Tegelen, 1954) is het voor het eerst in zijn imposante carrière dat hij in een stuk van William Shakespeare speelt. Wie de dochters van de Britse koning gaan spelen is nog niet bekend: de casting voor de andere rollen is nog in volle gang.

De ‘Maastrichtse’ King Lear, een bewerking van Jibbe Willems, staat volgens Toneelgroep Maastricht ‘bol van gekonkel en verraad, van onrecht en verderf, van doortrapte intriges, maar zeker ook van klaterende taal’. ,,In de moderne bewerking van Jibbe Willems is King Lear het ideale stuk om het vernieuwde theater aan het Vrijthof waardig en koninklijk te heropenen.”

Theater aan het Vrijthof staat aan de vooravond van fase twee van een ingrijpende verbouwing. Vorig jaar zomer werden alle kleedkamers, sanitaire voorzieningen en het artiestencafé volledig gerenoveerd en vernieuwd. Vanaf juni dit jaar is het de beurt aan de Papyruszaal, de grote theaterzaal van het theater.

Inmiddels is het 26 jaar geleden dat Theater aan het Vrijthof werd geopend aan het Vrijthof. Tijd voor vernieuwing en verbetering, zo werd geredeneerd. Na de verbouwing voldoet de Papyruszaal volledig aan de eisen die bespelers stellen aan een modern theater en concertzaal. Om de akoestiek en de techniek te optimaliseren worden zowel op het podium als in de zaal ingrijpende aanpassingen doorgevoerd. Tevens worden de stoelen opnieuw gestoffeerd. Volgens directeur Jean Boelen behoort Theater aan het Vrijthof na de verbouwing weer tot de top van de Nederlandse theaters. De verbouwing start op 4 juni en is eind september klaar, ongeveer een week voor de première van King Lear,

King Lear is maar liefst acht keer te zien in Theater aan het Vrijthof. Kijk voor alle informatie en kaartverkoop op www.theateraanhetvrijthof.nl

 

Foto: Stephan Vanfleteren

Lees ook