Dit brengt ook jou in beweging!

Ellis vertelt over de innige relatie met haar smartwatch

Auteur: Ellis Visser
Dinsdag 23 januari 2018

Als je een zittend beroep hebt, zul je dit vast herkennen: je komt thuis en realiseert je dat je acht uur lang aan een stuk hebt gezeten, buiten die paar kleine wandelingetjes naar het toilet en de koffieautomaat. Echt bewogen heb je niet. Je hebt zelfs pijn aan je nek en rug. Je neemt je voor om de volgende dag toch écht dat rondje te wandelen in de pauze. Helaas kom je er bij thuiskomst wederom achter dat het ook vandaag niet is gelukt. Zelf heb ik daar sinds kort iets voor: de smartwatch!

Dit slimme horloge kan heel erg veel. Het is eigenlijk een verlengde van je smartphone en je kunt dan ook veel functionaliteiten via je horloge overnemen. Denk bijvoorbeeld aan inkomende oproepen, sms- en whatsappberichten, e-mail en social media. Daarnaast kan dit slimme horloge een cruciale rol spelen in het verbeteren van je gezondheid. Zo leest hij niet alleen het aantal stappen dat je per dag zet, maar houdt hij ook je hartslag bij en geeft hij je nog veel meer gezondheidsgerelateerde informatie. Dat laatste is ook de voornaamste reden waarom ik hem gebruik, afgezien van het feit dat ik mijn variant ook nog erg mooi vindt ook.

Mijn eerste ontmoeting met mijn Watch was op mijn 30ste verjaardag in oktober vorig jaar. Ik kreeg hem van mijn sportieve vader die hem zelf ook al een hele tijd gebruikt. Zelf liep ik al een hele tijd met zo’ n Watch in mijn hoofd en was dus dolblij toen ik er eentje mocht uitzoeken. Ze zijn namelijk niet echt vriendelijk voor je portemonnee. Maar sinds die ene verjaardag zijn mijn Watch en ik onafscheidelijk. Hij gaat zelfs mee naar bed. Ik zal je uitleggen waar hij mij zoal mee helpt.

 

’s Morgens bij het opstaan vertelt mijn Watch me hoe goed de kwaliteit van de nacht was. Natuurlijk heb je daar altijd wel een gevoel bij, maar toch vind ik het van toegevoegde waarde om af te kunnen lezen hoe het echt gegaan is. Als ik de nacht van 9 op 10 november bekijk, zie ik dat ik een uur heb liggen snoozen en ben ik 15 procent van de nacht wakker geweest. Dat heb ik gevoeld.

Zodra ik op mijn fiets stap, krijg ik mijn eerste complimentje. ,,Goed begin van de dag, ga zo door!”. Op het werk aangekomen zit ik al op een kwart van de dagelijkse hoeveelheid beweging die ik nodig heb. Mijn Watch vertelt me de hele dag door wanneer ik moet gaan staan en geeft me zo nu en dan een complimentje als ik weer een doel bereikt heb. Bij thuiskomst check ik mijn eindscore. Op dagen dat ik niet sport wil ik ten minste de 10.000 stappen hebben bereikt. Dus zou ik vandaag eigenlijk nog een ommetje moeten maken.

 

Mijn Watch stimuleert mij voortdurend om meer te bewegen. Kleine tikjes op mijn pols zorgen ervoor dat ik ga staan, bewuster adem en de trap neem na de lunchpauze. Je wilt toch echt die stappen halen. Maar ook tijdens mijn work outs is mijn Watch mijn vriend. Ook hier zorgen kleine tikjes ervoor dat ik op mijn hartslag loop. Daarnaast geeft het een goede weergave van de work out. Mijn gemiddelde hartslag, de hoogst behaalde hartslag, het aantal kilometers en verbrande calorieën. Mijn slimme Watch weet het allemaal. 

Het moge duidelijk zijn: ik ben erg blij met dit slimme ding. Maar ik ben niet alleen. Apple heeft een onderzoek gedaan (Wristly, 2015) naar de positieve effecten die de smartwatch heeft op je gezondheid. In dit onderzoek gaf 83 procent van de proefpersonen aan gezonder te leven, 24 procent gaf zelfs aan een grote verandering te hebben doorgevoerd. Misschien iets voor jou om die goede voornemens toch echt door te voeren?

 

Lees ook