Ja hoor, het is weer zover: Blue Monday

Nina geeft tips om de ‘meest depressieve dag’ van het jaar vrolijk door te komen

Auteur: Nina Simons
Maandag 15 januari 2018

Ja hoor, het is weer zover. Het is vandaag Blue Monday, de dag die door de Britse psycholoog Cliff Arnall omgedoopt tot meest depressieve dag van het jaar. De media spelen naar hartelust in op dit concept, en dus nemen velen van ons voor lief dat het vandaag wel niks zal worden. Nou moet ik zeggen dat het grijze weer, de korte dagen en de afwezigheid van de vrolijke kerstsfeer, inderdaad niet het recept vormen voor de beste gemoedstoestand.

Maar wij gaan natuurlijk niet bij de pakken neerzitten! Dus bij dezen enkele tips om de dag vrolijk door te komen.

Doe vrolijk, word vrolijk!

Blauw kan prachtig zijn! Begin je dag bijvoorbeeld met wat blauwe bessen. Wie weet, misschien zien we zelfs wel wat blauwe lucht?! Zeg de hele morgen ‘goedemorgen’ tegen iedereen die je tegenkomt, en vergeet niet te lachen. Als je de hele dag met lood in je schoenen rondloopt maak je je omgeving ook niet vrolijk. Je dag is wat je er zelf van maakt! Een challenge: nodig je vrienden uit voor een blauw diner, en stel een maaltijd samen van alleen maar blauw(-achtig) eten! (Ideeën voor recepten zijn welkom, mijn mailbox wacht).

Zoek het licht op

Overigens, of het concept van Blue Monday nou klopt of niet: in de winter ontvangen we allen doorgaans niet zoveel licht. Dit zorgt ervoor dat we meer melatonine (slaaphormoon), aanmaken. Wil je deze maandag energiek doorkomen; pak dan dus lekker de fiets naar je werk, of maak ik je pauze een korte wandeling.

Droom weg bij (hypothetische) vakantieplannen

Misschien geeft zo’n wandelingetje nog niet genoeg voldoening. Vooral als we niet het geluk mogen hebben een straaltje winterzon te ontvangen. Wat dan? Ook al is de vakantieperiode voor velen nog ver verwijderd: neem alvast een momentje op de dag om weg te dromen over waar je graag naartoe zou gaan.

Gelukkig voor mij (al win ik hier natuurlijk geen nieuwe fans mee), zijn mijn vakantieplannen niet hypothetisch. Vanaf 9 februari pak ik mijn biezen en vertrek ik voor een dikke maand naar Colombia. In een latere blog zal ik de geïnteresseerde lezer de ogen uitsteken met mijn foto’s en vakantieverhalen.

Maar vooral niet getreurd als jouw vakantieperiode nog even op zich laat wachten! We hebben het geluk in een prachtige regio te wonen, ga er eens op uit met de fiets of de auto. Zo’n dagtripje, nagenoeg om de hoek, kan een heerlijke oplossing bieden voor je winterdip!