Avondje theater wordt weer populair

Aantal bezoekers Limburgse schouwburgen flink gestegen

Auteur: Maarten van Laarhoven
Donderdag 4 januari 2018

Het gaat goed met de Limburgse theaters. Dat wil zeggen: als je af mag gaan op de bezoekersaantallen. Die laten de afgelopen tijd weer een flinke stijging zien. Zowel het Theater aan het Vrijthof in Maastricht als de Maaspoort in Venlo kwam deze week met gegevens over de jongste bezoekersaantallen. In beide gevallen was sprake van een stevige stijging van het aantal liefhebbers van een avondje theater. 

Waar de Maastrichtse schouwburg in de eerste helft van het lopende theaterseizoen (2017-2018) ten opzichte van vorig jaar een stijging van 10 procent liet zien, heeft De Maaspoort het over heel 2017 zelfs over ‘een recordjaar’. Het afgelopen jaar was met in totaal ruim 142.000 bezoekers het beste jaar uit de geschiedenis van het theater, zo meldt De Maaspoort. Op de voorstellingen in het professionele theaterprogramma kwamen ruim 72.500 bezoekers af. Sinds 2011 stegen de bezoekersaantallen met 35 procent. In Maastricht werden voor de zogeheten professionele voorstellingen zo’n 115.000 kaartje verkocht.

Alle genres
Hoe het komt dat schouwburgbezoek kennelijk weer populair is, is de vraag. De stijging die te zien is geldt voor alle genres, meldt marketingmanager Gaby van Wegberg van het Theater aan het Vrijthof. ,,De positieve ontwikkeling is niet alleen zichtbaar bij de breed toegankelijke publiekstrekkers, maar ook bij de artistiek kleinschaligere producties, die belangrijk zijn om de nieuwe generatie theatermakers een podium te bieden en de diversiteit van het aanbod te waarborgen.”  

Verbouwing
De gunstige bezoekersaantallen in Maastricht zijn verder opmerkelijk gezien de verbouwing van het theater de afgelopen zomer. Door de aankomende verbouwing in juni van dit jaar zijn minder grote voorstellingen in de grote zaal van Theater aan het Vrijthof geprogrammeerd, vandaar ook dat de directie van het theater de stijging in bezoekersaantallen ziet als ‘een cadeautje’. 

Samenwerking
Directeur Jean Boelen van het Theater aan het Vrijthof hoopt de komende tijd samen met zijn collega’s van de andere Limburgse theaters de belangstelling voor theater nog verder te vergroten, zo laat hij weten. ,,Kijkende naar de positieve geluiden van collega-theaters in de provincie, kan ik niet anders concluderen dat meer mensen in de provincie ons vaker weten te vinden. Hopelijk kunnen we net als in de Randstad (waar de culturele infrastructuur groot en divers is), ook in de Provincie Limburg gezamenlijk het bezoek aan theatervoorstellingen en andere culturele instellingen vergroten, waardoor theaterbezoek een essentiëler onderdeel wordt van de vrijetijdsbesteding van de mensen die hier wonen. Bij voldoende vraag, kunnen de Limburgse theaters er ook voor zorgen dat voldoende kwaliteitsaanbod in Limburg een speelplek vindt.”

In Venlo waren 34 voorstellingen uitverkocht. ,,Nooit eerder kwamen er zoveel bezoekers naar theatervoorstellingen in De Maaspoort. Vooral op het gebied van musical, theater en cabaret was het programma bijzonder succesvol”, aldus het theater.

Aanvulling: twee dagen na publicatie van dit bericht liet directeur Bas Schoonderwoerd van Parkstad Limburg Theaters in een reactie weten dat ook in Heerlen en Kerkrade theaterbezoek sterk in de lift zit. 

Lees ook

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram