Tongeren, stad van de Kerstman

// Tongeren

Branded content
Vrijdag 15 december 2017

In december zal de Kerstman het koude hoge Noorden inruilen voor de gezellige, warme binnenstad van Tongeren. Hij heeft zijn oog laten vallen op een prachtig pand in de schaduw van de basiliektoren. Dit wordt de uitvalsbasis voor zijn vele geschenktochten.

De stad Tongeren en Theater Ozzy uit Riemst bieden de Kerstman een warm onthaal in het statige pand Mani aan de Kloosterstraat, dat baadt in een zee van verlichting en feeërieke kerstversiering. In de tijdelijke woning van de Kerstman kunt u zelf rondwandelen door de bibliotheek, de studeerkamer en de eetkamer van de Kerstman. Hij en zijn Kerstvrouw gunnen u een glimp van hoe zij de dagen voor Kerst doorbrengen en alles in gereedheid brengen voor het grote feest. In de keuken van de Kerstman zult u zien hoe de warme wintergerechten liefdevol bereid worden door zijn keukenbrigade. Aansluitend stapt u zomaar de vernuftig uitgeruste Elfenfabriek binnen, waar het gonst van bedrijvigheid: tientallen elfen leggen de laatste hand aan de afwerking van het speelgoed, binden kleurrijke strikken rond de pakken en zetten alle cadeaus klaar voor verzending. De Opperelf zorgt ervoor dat de geschenkbestellingen in de juiste volgorde voorbereid worden en superviseert de logistieke activiteiten. In de achtergrond staan de rendieren te trappelen om de volgestouwde arrenslee op gang te trekken. De Kerstman komt van tijd tot tijd persoonlijk poolshoogte nemen. Het hele parcours door de woning en de Elfenfabriek is kind- en rolstoelvriendelijk. De toegang is gratis.

Hoogtepunten op 16, 17 en 23 december
Op zaterdag 16, zondag 17 en zaterdag 23 december zal van 13 tot 18 uur de hele omgeving van het Kerstmanhuis veranderen in één groot kerstdorp. Beleef de échte kerstsfeer in de straten tussen de basiliek en het Praetorium. Honderden echte kerstbomen sieren de straten, tienduizenden lichtjes fonkelen door de avondschemering, de zoete lucht van eindejaarsgebak drijft als een verwennende deken door de straten. De bedrijvigheid komt op die weekenddagen tot een waar hoogtepunt: houtsnijders kerven de laatste speelgoedstukken klaar, de bakker kneedt en bakt het zachte deeg tot heerlijk kerstbrood, een vader en zoontje voeren met de hondenkar een vers gehakte kerstboom aan uit het bos, elfen snellen heen en weer om alle opdrachten van de Kerstman vóór Kerstavond klaar te hebben, in de gebakkraam verdringen de kookhulpen zich rond de oven om de toegestroomde mensen te kunnen voorzien van koek en wafels, de wachters van de Kerstman houden een aandachtig oogje in het zeil en de onderhoudsploeg van de Kerstman probeert met man en macht de oude vrachtwagen uit de jaren ’20 terug leven in te blazen zodat alle geschenken tijdig geleverd kunnen worden.Tussen al die bedrijvigheid zijn er ook overdekte plaatsen waar u kan genieten van een moment van rust: een nomadentent, een ouderwetse verlaten draaimolen, een beschut plekje aan de Kloostergang bieden een apart kader voor een rustpauze. Zij herbergen de vertellers die u elk vanuit hun eigen oogpunt een aspect van Kerst toelichten, of de talrijke muzikanten die live een kerstdeuntje spelen. Muziek is er trouwens in overvloed: vioolspelers, accordeonisten, doedelzakspelers en de koren van Valmeer, Hoeselt en het kinderkoor uit Bloemfontein (Zuid-Afrika) brengen een variatie aan kerstmuziek, nu eens klassiek en nostalgisch, dan weer verrassend en werelds.

Schrijf eens een brief…
De Kerstman ontvangt niet alleen zakken vol brieven van verwachtingsvolle kinderen, maar er zijn ook de opdracht en bestelbrieven voor gebak en cadeaus, de vrachtbrieven voor de chauffeurs van de Kerstman, etc. „Wat op papier staat, telt,” zo zegt de Opperelf zelf, die de hele postbehandeling voor zijn rekening neemt.En jij zelf...? Wanneer schreef jij nog eens een echte brief...? Even geleden, toch? Theater Ozzy heeft in al die kerstdrukte in en rond het kersthuis er ook voor gezorgd dat je even rustig kunt gaan zitten om een kerstbrief te schrijven aan iemand die je dierbaar is. In een met kaarsen gevulde zijbeuk van de basiliek − normaal niet toegankelijk voor publiek − staan een aantal schrijftafels en kun je een mooi ontworpen kerstbrief vol lieve wensen personaliseren en klaarmaken voor verzending naar je geliefde, vader of moeder, kind, goede vriend(in) of wie je maar leuk wil verrassen met een welgemeende groet vanuit de Stad van de Kerstman.

Santa in the Sky
Op 23 december zakt Radio 2 af naar Tongeren. En daar is de Kerstman helemaal van in de wolken. ‘Santa in theSky’ is een afgeleide van het bekende concept ‘Dinner in the Sky’, maar dan in feeërieke kerststemming. Luisteraars die dan naar Tongeren afzakken maken kans op een duoticket voor een zitje in de ‘Santa in the Sky’, een adembenemende attractie die bestaat uit 16 zitjes, 4 rendieren en de Kerstman. Van op 50 meter hoogte heb je een fantastisch zicht over de stad…

 

Lees ook