Vitale medewerkers, dat wil ieder bedrijf!

Themabijeenkomsten voor werkgevers bij Thermae 2000

Branded content
Auteur: Ellis Visser
Dinsdag 12 december 2017

Vitaliteit. Het is een woord dat steeds vaker de revue passeert. Maar wat is vitaliteit eigenlijk? ‘Vita’ is het Latijnse woord voor ‘leven’ en van daaruit kun je het woord vitaliteit ontleden. ‘Vitaliteit’ omschrijven we als sterk en fit zijn, boordevol energie zitten, beschikken over een grote veerkracht (ook mentaal) en doorzettingsvermogen. Niet alleen lichamelijk, het reikt veel verder. Het gaat om lichaam, hoofd, hart en ziel. Als deze onderdelen in balans zijn, ben je een vitaal mens. Het woord ‘vitaal’ kom je op veel plekken tegen. Ook in het bedrijfsleven wordt er veel over gesproken. Bedrijven hebben graag vitale medewerkers. Het heeft positieve effecten op het ziekteverzuimcijfer, de wendbaarheid van medewerkers bij veranderingen en de cultuur binnen het bedrijf.

In het kader van ‘vitaliteit binnen bedrijven’ organiseert Thermae 2000 in nauwe samenwerking met Zorgverzekeraar ONVZ en Enexis Maastricht meerdere bijeenkomsten. Zij zijn zich ervan bewust dat we leven in een jachtige tijd met steeds meer uitval bij jongeren en ouderen werknemers waar veel van gevraagd wordt. Dat vraagt om een goede work-life balance. Daarom slaan zij de handen in een voor een vitaler bedrijfsleven. Voorkomen is beter dan genezen. Thermae 2000 is als oorspronkelijk kuuroord met heilzaam thermaal water en energieke piramides, hoofdleverancier van rust en ontspanning, een belangrijk element voor vitaliteit. De aftrap van deze bijeenkomsten vond vrijdag 8 december plaats. Aanwezig waren zo’n 75 ondernemers. Ik mocht er ook bij zijn.

Tijdens het ‘Vitale Vrijdag Ontbijt’ vertelden sprekers van Thermae 2000, ONVZ, Enexis Maastricht en Bart Scholtissen (Wim Hof method - The Iceman) over hoe zij vitaliteit integreren in hun organisatie en leven.

ONVZ organiseert ieder jaar de verkiezing ‘Het Vitaalste bedrijf van Nederland’. Dit jaar is Enexis Maastricht trotse winnaar geworden in de Provincie Limburg. Thermae 2000 bezet de tweede plek. ONVZ vertelde over de drijfveren die zij hebben om deze verkiezing ieder jaar te organiseren. De cijfers liegen er namelijk niet om. We zitten 8,7 uur per dag, in 2040 heeft 62 procent van de Nederlandse bevolking overgewicht en worden we steeds ouder. Daarnaast stijgen de arbeidsgerelateerde verzuimkosten.

Enexis biedt haar werknemers een speciaal vitaliteitsprogramma. Zij zijn zich er namelijk van bewust dat de wereld rondom netbeheer fors gaat veranderen en er dus veel verwacht gaat worden van het personeel. Daarnaast was het ‘belabberd gesteld met de gezondheid van de medewerkers’, volgens projectleider Zoë Vangangelt. Het vitaliteitsprogramma draagt de naam ‘Samen energiek’. Er is gekeken naar de conditie, het stressgehalte, de BMI, het geluksgevoel en de balans tussen werk en privé van de medewerkers. Hier is een plan van aanpak opgesteld waar zichtbaarheid, aanbod en structuur onderdelen van zijn. Ook Thermae 2000 heeft veel aandacht voor de vitaliteit van zijn medewerkers. Zo biedt ze onder meer verse maaltijden, kan iedereen medewerker Thermae 2000 gratis bezoeken en bestaat er een speciale Thermae 2000 Academy.

Bart Scholtissen, instructeur van de Wim Hof method, vertelde over zijn ervaringen na een burn out en vooral zijn tocht naar het krijgen van balans tussen lichaam en geest. The Iceman, ofwel Wim Hof, is een grote inspiratiebron voor hem. Volgens Scholtissen zijn wij mensen steeds verder van de natuur verwijderd We zijn de verbinding met elkaar verloren en zijn ons gaan beschermen en in hokjes gaan denken. Door middel van de ‘ijsmethode’ kom je weer dichter bij de natuur en elkaar, is de gedachte. IJs is hierbij enkel een middel. In de praktijk zou je bijvoorbeeld zelf ademhalingsoefeningen kunnen doen. Scholtissen liet ons onze eigen ademhaling tellen. De echte bikkels konden een onderdompeling met blote voeten in ijswater proberen. Zij ervoeren rust en bewustwording.

Foto credit: Moniek Wegdam

De bijeenkomst vond plaats bij Thermae 2000. Zij maakte deze bijzondere inspiratievolle ochtend compleet door de ondernemers een uitgebreid ontbijt aan te bieden midden in het wellnessresort. In maart zal een vervolgbijeenkomst plaatsvinden. Daarnaast gaat Thermae 2000 een vakdag organiseren. Hopelijk mag ik dan weer aanwezig zijn.

Meer informatie? vitaalbedrijf@thermae.nl

Lees ook