Flinke opsteker voor Maastricht Aachen Airport

Verruiming vergunning kan honderden banen opleveren

Auteur: Maarten van Laarhoven
Woensdag 6 december 2017

Opnieuw goed nieuws voor Maastricht Aachen Airport. Waar reisorganisatie Corendon drie weken geleden aankondigde met twaalf nieuwe vakantiebestemmingen flink te gaan investeren in ‘Beek’, komt een nieuw lichtpuntje, dit keer van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dat heeft MAA toestemming gegeven de volledige landingsbaan van 2.750 meter te gebruiken, waardoor Beek extra interessant wordt voor zwaar vrachtverkeer.

Tot nu toe mocht maar 2.500 meter van de baan gebruikt worden, maar door het besluit van minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD, Infrastructuur en Waterstaat) verandert dit, waardoor wereldspelers op het gebied van vrachtvervoer als het Russische AirBridgdeCargo en Emirates SkyCargo uit Dubai nu mogelijk vaker voor Maastricht kiezen. Als dit laatste het geval is, zal dat de wellicht honderden banen opleveren. 

De toestemming voor het gebruik van de volledige startbaan zat er al eerder aan te komen maar door een fout bij de meting van vliegtuiggeluid bij Lelystad Airport moesten ook de metingen op Maastricht opnieuw gedaan worden. Het blijkt dat die weliswaar met de nieuwe methode wat hoger liggen dan bij de eerste meeting, maar nog ruim binnen de contouren van de vergunning, waarmee het Zuid-Limburgse vliegveld kan werken.

Het lijkt erop dat Maastricht Aachen Airport terug een belangrijke rol kan gaan spelen in de Limburgse economie en ook in het vakantievervoer. Nog voor het nieuwe zomerseizoen wordt de passagiersterminal helemaal opgeknapt. En aan de oostelijke kant van de start- en landingsbaan worden plannen ontwikkeld voor nieuwbouw, met name op het gebied van logistiek.

 

Lees ook