Nieuw contract verbindt TEFAF voor 10 jaar aan Maastricht

Kunstbeurs kiest voor verankering in de regio

Auteur: Jo Cortenraedt
Dinsdag 12 december 2017

De grootste kunstbeurs ter wereld, The European Fine Art Fair, blijft nog minimaal tien jaar in Maastricht. Door het tekenen van een nieuw contract, vandaag in het Provinciehuis in Maastricht, wordt een einde gemaakt aan speculaties dat de beurs mogelijk zou verhuizen naar een andere stad.

In het nieuwe contract met MECC Maastricht wordt niet alleen een langere periode vastgelegd, maar worden ook projecten aangegaan zoals een speciaal studieprogramma aan de Universiteit Maastricht. Tevens krijgt TEFAF een permanente locatie in Maastricht, namelijk de Hoofdwacht op het Vrijthof, zodat de beursorganisatie het hele jaar door zichtbaar wordt. TEFAF gaat het gebouw onder meer gebruiken voor exposities en ontvangsten.  Ook  is het voor de organisatie van belang dat de Provincie de openstelling van Maastricht Aachen Airport garandeert en actief op zoek gaat naar mogelijkheden voor lijndienstverbindingen, zodat de beurs beter bereikbaar is voor de vele buitenlandse bezoekers.

De Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht gaan samen met het MECC en de Universiteit  een partnership aan met de kunstbeurs en investeren daar direct of indirect in. Zo kan de beursorganisatie de komende tien jaar tegen extra gunstige voorwaarden de MECC-gebouwen huren ten tijde van de beurs.

Voor het MECC is dit contract van groot belang, want TEFAF is de belangrijkste klant. De komst van zo'n 75.000 bezoekers uit heel de wereld levert de hele regio vele miljoenen euro's op. Niet alleen voor de hotel- en restaurantsector is TEFAF van groot belang, ook allerlei toeleveringsbedrijven en diensten halen uit deze beurs een grote omzet.  Binnen de beursorganisatie werd er al geruime tijd gediscussieerd over de vraag of het contract dat nog liep tot 2020, nog wel verlengd moest worden, of dat een verhuizing naar bijvoorbeeld Amsterdam meer voordelen zou hebben, zoals de aanwezigheid van een grote luchthaven en veel hotels en restaurants.  Vanuit de Amsterdamse RAI werd actief belangstelling getoond.

De afgelopen maanden zijn er intensieve onderhandelingen gevoerd met de CEO van TEFAF, Patrick van Maris van Wijk, door Guido Derks, algemeen directeur van de Provincie, en Rob van de Wiel, directeur van het MECC.

Namens de Provincie en de Gemeente zal  Derks tevens zitting nemen in de 'Board of Trustees' van TEFAF, ten teken dat de regio als partner is toegetreden tot de organisatie.

Nanne Dekking, de nieuwe voorzitter van TEFAF, toonde zich bij het ondertekenen van het nieuwe contract zeer verheugd. „Ik ben altijd blijven geloven in Maastricht als stad waar de TEFAF is geboren en ook in de toekomst thuishoort. Maar we hadden wel een aantal wensen. We zijn bijzonder blij dat de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht actief met ons mee zijn gaan denken, zodat er nu een hele mooie samenwerking ontstaat. Je kunt zeggen dat hierdoor onze beurs veel dieper verankerd wordt in de stad en de regio."

Namens TEFAF werd het contract ondertekend door Nanne Dekking en Patrick van Maris van Wijk, namens de Provincie door Gouverneur Theo Bovens en namens de Gemeente door burgemeester Annemarie Penn.

Lees ook