Nieuw contract verbindt TEFAF voor 10 jaar aan Maastricht

Kunstbeurs kiest voor verankering in de regio

Auteur: Jo Cortenraedt
Dinsdag 12 december 2017


De grootste kunstbeurs ter wereld, The European Fine Art Fair, blijft nog minmaal tien jaar in Maastricht. Door het tekenen van een nieuw contract, vandaag in het Provinciehuis in Maastricht, wordt een einde gemaakt aan speculaties dat de beurs mogelijk zou verhuizen naar een andere stad.

In het nieuwe contract met MECC Maastricht wordt niet alleen een langere periode tot en met 2027 vastgelegd, maar ook een nauwere samenwerking. Zo krijgt TEFAF een permanente locatie in Maastricht, namelijk de Hoofdwacht op het Vrijthof, zodat de beursorganisatie het hele jaar door zichtbaar wordt. TEFAF gaat het gebouw onder meer gebruiken voor exposities en ontvangsten.  Ook doet de Provincie Limburg de belofte om te investeren in een lijndienstverbinding vanaf Maastricht Aachen Airport met een internationale luchthaven. Bovendien hebben de Gemeente Maastricht en de Provincie Limburg zich gecommitteerd aan een voldoende aanbod van vier- en vijfsterrenhotels in de stad en de regio. Guido Derks, algemeen directeur van de Provincie Limburg, zal jaarlijks namens de Provincie en de Gemeente de vergadering van de TEFAF-board bijwonen, waar de samenwerking ter sprake komt.

Voor het MECC is dit contract van groot belang, want TEFAF is de belangrijkste klant. De komst van zo'n 75.000 bezoekers uit heel de wereld levert de hele regio vele miljoenen euro's op. Niet alleen voor de hotel- en restaurantsector is TEFAF van groot belang, ook allerlei toeleveringsbedrijven en de  dienstensector halen uit deze beurs een grote omzet. De Provincie Limburg steekt de komende jaren zo’n  drie miljoen euro extra  in het MECC om TEFAF optimaal te kunnen faciliteren.

 Binnen de beursorganisatie werd er al geruime tijd gediscussieerd over de vraag of het contract dat nog liep tot 2020, nog wel verlengd moest worden, of dat een verhuizing naar bijvoorbeeld Amsterdam meer voordelen zou hebben, zoals de aanwezigheid van een grote luchthaven en de aanwezigheid van veel hotels en restaurants.  Vanuit de Amsterdamse RAI werd actief belangstelling getoond.

De afgelopen maanden zijn er intensieve onderhandelingen gevoerd met de CEO van TEFAF, Patrick van Maris, door Guido Derks, algemeen directeur van de Provincie, en Rob van de Wiel, directeur van het MECC.

Nanne Dekking, de nieuwe voorzitter van TEFAF, toonde zich bij het ondertekenen van het nieuwe contract zeer verheugd. „Ik ben altijd blijven geloven in Maastricht als stad waar de TEFAF is geboren en ook in de toekomst thuishoort. Maar we hadden wel een aantal wensen. We zijn bijzonder blij dat de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht actief met ons mee zijn gaan denken, zodat er nu een hele mooie samenwerking ontstaat. Je kunt zeggen dat hierdoor onze beurs veel dieper verankerd wordt in de stad en de regio."

Patrick van Maris, CEO van TEFAF, noemt vooral de nieuwe initiatieven op Maastricht Aachen Airport van groot belang. „Een goede bereikbaarheid is voor een internationale beurs als deze cruciaal. We kunnen daar niet zonder, dus daarom hebben we dat ook in het contract laten opnemen. Dat past ook helemaal in onze ambitie om meer buitenlandse bezoekers vanuit Amerika, China en andere werelddelen naar Maastricht te krijgen. Dan moet je er wel kunnen komen.”

Die bereikbaarheid is een taak voor Gedeputeerde Twan Beurskens. „De cargovluchten vanaf Maastricht beginnen goed te lopen, maar we vinden passagiersvluchten minstens zo belangrijk. Dus we gaan hier hard aan werken. In principe moet die dagelijkse verbinding in 2019 gerealiseerd zijn.”

Burgemeester Annemarie Penn noemde zich een gelukkig mens vandaag. „TEFAF en Maastricht horen echt bij elkaar. Met dit contract is de onzekerheid verdwenen en kunnen we samen bouwen aan een mooie toekomst. En met de Hoofdwacht op het Vrijthof maken wij een geweldig gebaar naar TEFAF.”

MECC-directeur Rob van de Wiel toonde zich opgelucht.  „Het waren intensieve besprekingen, maar ik ben er altijd in blijven geloven dat we eruit zouden komen. Zeker nu we het MECC drastisch gaan uitbreiden en innoveren, komt dit contract als geroepen.”

De nieuwe overeenkomst werd ondertekend door Nanne Dekking, Patrick van Maris, Theo Bovens, Guido Derks, Annemarie Penn en Rob van de Wiel.

Lees ook