Gerestaureerde zeventiende meesterwerken

Amsterdam Museum op TEFAF Maastricht

Woensdag 6 december 2017

Een van de topstukken uit de collectie van het Amsterdam Museum, ‘De overlieden van de Handboogdoelen’ (1653) van Bartholomeus van der Helst (c.1613 - 1670), vormt het middelpunt van de tentoonstelling op TEFAF Paper tijdens TEFAF Maastricht 2018. Hier kunnen bezoekers van de beurs het resultaat van de momenteel uitgevoerde restauratie bewonderen, waarbij het werk voor het eerst te zien zal zijn in combinatie met het 16e-eeuwse zilverwerk dat op dit 17e-eeuwse schilderij is afgebeeld. 

Het schilderij is een groepsportret van een aantal hoogwaardigheidsbekleders: voormalig burgemeester Jan van de Poll (1597-1678), brouwer Albert Dircksz Pater (1602-1659) en de beroemde cartograaf en uitgever Joan Willemsz Blaeu (1598-1673). Dit schilderij is niet alleen uitzonderlijk omdat het is gemaakt door een van de grootste portrettisten van de Gouden Eeuw, door de beroemde personen die zijn afgebeeld en door gebruik van het veelgeprezen sotto-in-sù-perspectief, maar ook omdat drie van de op dit groepsportret afgebeelde objecten bekend zijn. 
Het meesterwerk van Van der Helst wordt tijdens TEFAF Maastricht 2018 samen met vijf andere, onlangs gerestaureerde groepsportretten getoond.

TEFAF Maastricht vindt plaats van 10 t/m 18 maart 2018 in het MECC Maastricht.

Lees ook