Cosmocafé: waar de kroeg een kunstwerk wordt

Experimenteel café Sint Truiden als ‘centrum van de wereld’

Auteur: Jempi Welkenhuyzen
Woensdag 13 december 2017

Sint-Truiden is een nieuw caféconcept rijker. Op de Groenmarkt, in het hart van het centrum van de Belgisch Limburgse stad, opende deze week het Cosmocafé de deuren. Het gaat om een nieuw project van kunstenaar Koen Vanmechelen, chef-kok Ben Elen en horecaondernemer Pascal Vossius. Cosmocafé is niet zomaar een stadskroeg, maar eerder een permanent evoluerend kunstwerk. Een grote tafel in het midden van de staminee vormt de blikvanger. Hierin worden de eieren uitgebroed van de  Community Chicken, een superkip. Niet toevallig, want twee jaar geleden zag de eerste kip van Vanmechelens Planetary Community Chicken project op deze plek het levenslicht.

 

,,Dit is een horecazaak met een apart gezicht en een persoonlijke aanpak”, zegt chefkok Ben Elen. ,,Een interieur met veel beleving en ambiance op een toplocatie. Onze menukaart is een afspiegeling van de filosofie achter het Cosmocafé. Het is een mix van kwalitatieve, lokale producten in combinatie met ingrediënten uit de wereldkeuken. Denk aan ham uit Pïëmont, salami uit Calabrië, kaas uit St. Simeon, maar ook  ‘Boutiqueburgers’ van  onder meer het wolzwijn van de Heyde Hoeve in Nuenen (Noord-Brabant) en het Haspengouws Witblauw. Daarnaast kiest het Cosmocafé volop voor vernieuwing.  Zo betaal je bijvoorbeeld digitaal en is er ruimte voor experimenten.”

 

De bezoekers van het Cosmocafé vormen letterlijk onderdeel van het werk van Koen Vanmechelen. ,,Ons ‘art of food/food of art concept’ betekent dat het Cosmocafé een ontmoetingsplaats is waar het café zelf het kunstwerk is”, vertelt Pascal Vossius. ,,Op het snijvlak van kunst, filosofie, gemeenschap en duurzaam engagement. De bezoekers zijn deel van de installatie die Cosmocafé heet. We laten hier mensen met elkaar converseren en daaruit ontstaan vast en zeker weer ideeën. Het café schenkt overigens  een deel van de winst  aan lokale en internationale projecten , zoals de Vincentius Stichting en Vanmechelens eigen ‘MOUTH Foundation’.

,,Het cosmocafé brengt de wereld naar Sint-Truiden en Sint-Truiden naar de wereld”, stelt Pascal Vossius. ,,Het centrum van de wereld ligt daar waar mensen samenkomen. Waar ze samen een frisse pint drinken, een goede babbel hebben. Waar ze kijken naar en praten over de wereld. En die zo telkens een beetje mooier maken.”

 

De kunstenaar zelf heeft al enkele nieuwe plannen. Zo kocht Vanmechelen onlangs een stier in Zimbabwe, waarmee hij ginds wil kweken. Het vlees gaat naar de lokale gemeenschap, huid en hoorns worden door Koen verwerkt tot een kunstwerk. Op die manier wil Vanmechelen zijn verhaal rond duurzame voeding, gezond samenleven  en ecologisch herstel onder de aandacht brengen. En zeg nu zelf:  waar kan je die filosofie beter delen dan aan de toog?

Foto’s: Jempi Welkenhuyzen

Lees ook