De Heer van Biesen komt thuis

Bier gebrouwen met gist van hoogstamfruit Alden Biesen

Auteur: Jempi Welkenhuyzen
Vrijdag 1 december 2017

De Jonkheer komt weer thuis! Met die woorden stelde de stichting De 13 Heeren, bestaande uit vrienden uit Mopertingen, Rosmeer en Eigenbilzen, het nieuwe stadsbier van Bilzen voor in de gewelfde kelders van de Landcommanderij Alden Biesen.

Precies vier jaar na de lancering van Heer van Biesen pakken ze nu met de feestdagen uit met een tweede brouwsel: Heer van Biesen, Hoogstam.

Dit gerstenat is een primeur in de Belgische bierwereld: eerder werkte men reeds met het zogenoemde Brettanomyces gist, dat ook in trappist van Orval wordt gebruikt, maar nu wist de meesterbrouwer Dirk Naudts (Brons op Beer Rate) gisten te isoleren uit het fruit van de hoogstamboomgaard van het kasteel. Door deze gisten te fermenteren en te verrijken met onder meer champagnegist levert dit echt een bier op voor de feestdagen. Heer van Biesen, Hoogstam is een blond, zoetzuur en fruitig bier, met 5,5 % alcohol, dat bubbelt op de tong en uitstekend kan dienen als aperitiefbier. Voorlopig is Heer van Biesen, Hoogstam alleen nog op fles verkrijgbaar, maar tegen de zomer ook op vat.

Het nieuwe bier zal op 9 en 10 december worden voorgesteld tijdens de jaarlijkse bierproeverij 'Hop Hop Hoera' in Bilzen. Samen met het stadsbestuur proefde Chapeau al voor.

 

Lees ook