Attent Vermogensbeheer viert vijftienjarig bestaan met verhuizing en nieuwe huisstijl

'Wij leveren maatwerk voor iedere klant'

Branded content
Maandag 11 december 2017

Attent Vermogensbeheer viert dit jaar zijn vijftienjarig bestaan. Dat doet de vermogensbeheerder vanuit het nieuwe pand aan de Leidenlaan in Maastricht én met een nieuwe huisstijl. „Wij leveren maatwerk voor iedere individuele klant. Daarbij hanteren we een onafhankelijke beleggingsvisie waarbij het behalen van een absoluut positief rendement als uitgangspunt dient.’’

Dat vertelt Roger Wynands, partner bij Attent Vermogensbeheer. „Wij zijn geen ‘index-volgers’ en maken zo min mogelijk gebruik van beleggingsfondsen, maar maken juist onze eigen, bewuste keuzes zonder te tornen aan het spreidingsprincipe. Want ook wij vinden risicospreiding voor onze cliënten erg belangrijk. Ons vak bestaat voor het grootste gedeelte uit het continue zoeken naar de optimale risico-rendementsverhouding die passend is voor de klant. Dat kan voor de ene klant betekenen dat alleen beursgenoteerde aandelen worden gekocht en voor de andere klant dat er juist in niet-beursgenoteerd onroerend goed wordt belegd. Het regelmatig bijsturen van deze verdeling is van essentieel belang voor het totale rendement. Want niet alleen het rendement is belangrijk, maar zeker ook het risico dat je loopt als je gaat beleggen.”

Middelgroot en onafhankelijk
Attent Vermogensbeheer, opgericht in 2002, is een middelgrote, onafhankelijke en professionele vermogensbeheerder met een vestiging in Maastricht en in de Belgische grensgemeente Lanaken. Attent Vermogensbeheer vormt voor zijn klanten − vermogende particulieren, directeur-grootaandeelhouders, topsporters en artiesten, maar ook pensioen-bv’s en stichtingen − daardoor een uitstekend alternatief voor de Private Banks. 

Wet- en regelgeving
„Als beleggingsonderneming moeten wij op de eerste plaats voldoen aan dezelfde wet- en regelgeving als banken. Zo heeft Attent een vergunning in het kader van de WFT, de Wet op het financieel toezicht, en staat als zodanig onder toezicht van de AFM, Autoriteit Financiële Markten, en de DNB, De Nederlandsche Bank. Wat ons als relatief kleine speler op de markt echter onderscheidt van banken is dat wij onze klanten écht kennen. Juist met deze persoonlijke benadering willen wij ervoor zorgen dat een klant zich comfortabel voelt bij een kantoor dat zijn vermogen beheert.”

Roger Wynands
Roger Wynands.

Beleggingsbeleid
In feite doet Attent Vermogensbeheer niets anders dan de naam doet vermoeden. „Vermogensbeheer in zijn puurste vorm dus,” benadrukt Wynands. „Geen eigen beleggingsfondsen, geen gestructureerde producten en dus geen gedwongen winkelnering. En binnen onze beleggingsmandaten maken we gebruik van relatief ruime bandbreedtes. Zo kunnen we in ieder beleggingsprofiel tot maximaal honderd procent liquide gaan voor een klant. In het rampjaar 2008 heeft dit veel goodwill gekweekt bij onze klanten.”

Focus op value-investeringen
Attent legt de focus binnen het beleggingsbeleid vooral op de zogeheten value-aandelen. Jan Willem Werker van Attent: „Value-aandelen zijn aandelen met een veel lagere koers-winstverhouding dan zogeheten growth-aandelen en daardoor minder duur. Vaak zijn de groeiverwachtingen van aandelen zoals Facebook en Tesla veel te hoog gespannen terwijl de verwachtingen van value-aandelen vaak te pessimistisch zijn. Veelal zijn value-aandelen aandelen uit de industriële of semi-industriële sector waarbij vaak ook een activistische aandeelhouder een rol van betekenis wil spelen.”


Jan Willem Werker.

Zorgen
De vermogensbeheerders maken zich wel zorgen over de mogelijke gevolgen van de populariteit van markt-gewogen indextrackers. Wynands legt uit: „Doordat er de laatste jaren miljarden in indextrackers is belegd, zijn de koersen van die aandelen met het hoogste gewicht in de index onevenredig hard opgelopen. Neem bijvoorbeeld het aandeel Tesla. Door de enorm gestegen koers heeft Tesla een marktwaarde van 50 miljard dollar terwijl General Motors een marktwaarde heeft van 60 miljard dollar. Als je weet dat GM een jaarlijkse free cashflow heeft van 10 miljard dollar terwijl Tesla 5 miljard dollar per jaar tekort komt én GM 10 miljoen auto’s per jaar produceert en Tesla vooralsnog 76.000, dan weet je dat je hier met twee totaal verschillende ondernemingen te maken hebt, terwijl ze wel allebei auto’s maken. Het spreekt denk ik voor zich dat onze klanten geen aandelen Tesla in hun portefeuille hebben terwijl het dus wel een ‘populair’ aandeel is. Overigens, de hype in groeiaandelen zou nog wel even kunnen aanhouden, maar het feit dat dit jaar actieve vermogensbeheerders het beter hebben gedaan dan passieve indextrackers, is een teken dat the big rotation van growth naar value wellicht dichterbij is dan ooit.’’

Transparant
Werker: „Wie ervoor kiest om zijn vermogen door ons te laten beheren, kan op elk gewenst moment de waarde van zijn beleggingsportefeuille via de internetportal van een van onze depotbanken raadplegen. Bovendien ontvangen cliënten op kwartaalbasis een uitgebreid overzicht en performancerapport van de ontwikkeling van hun portefeuille. Wij streven bij Attent Vermogens-beheer altijd naar honderd procent transparantie voor onze klanten.’’

Leidenlaan 166229 EZ Maastricht+31 (0) 43 328 51 91www.attentvermogensbeheer.euinfo@attentvermogensbeheer.euRoger

Lees ook