Zonder dieet de feestdagen door

Healthy tips van Ellis

Auteur: Ellis Vissers
Dinsdag 28 november 2017

Het heerlijk avondje staat voor de deur en de kerstdagen kunnen we ook al ruiken. Gezelligheid, samenzijn en natuurlijk heel veel eten en cadeaus. Ik geniet er altijd van. Er hangt een andere sfeer in de lucht, letterlijk en figuurlijk. Lampjes in de straten en lampjes in de huizen. Jingle Bells in de winkels en op de radio.

Het lijkt nu net of ik een enorme feestdagenfan ben, maar dat is niet zo. Toch kan ik de gezelligste tijd van het jaar absoluut wel waarderen. Alhoewel er voor heel wat mensen de knop omgaat, wat inhoudt dat alles mag worden gegeten. Met de gedachte: ‘we gaan wel weer op dieet in januari’, blijf ik tijdens de feestdagen in balans. Dergelijke goede voornemens zijn niet aan mij besteed, omdat ik er niet in geloof dat dit het perfecte moment is. Maar hoe doe ik dit nu? Ik heb een aantal tips voor je:

Ga wandelen
Veel sportscholen of andere plekken om te sporten zijn dicht tijdens de feestdagen. Maar dat wil niet zeggen dat je niks kunt doen. Je zou voorafgaand aan het diner alleen een rondje kunnen doen, maar het is natuurlijk veel gezelliger om met z’n allen een rondje te doen. Je zult zien dat je je een stuk fitter voelt en je met een heel ander gevoel aanschuift.

Zorg dat je iets gegeten hebt
Omdat er veel eten wordt gemaakt ben je geneigd om voorafgaand aan het diner niet of weinig te eten. Maar doe dit niet. Eet ’s morgen en ’s middags iets wat rijk aan vezels is, zodat je niet met reuze honger aanschuift. Je voorkomt hiermee dat je als een gek te keer gaat en onnodig veel gaat eten.

Start gezond
Dit valt misschien samen met het vorige punt, maar ik vind het toch de moeite waard om deze tip iets aan te dikken (om maar in gewichtstermen te blijven ;)). Wijzig je normale ritme niet op een feestdag. Ik bedoel hiermee dat je geen maaltijden moet skippen. Het belangrijkste voor mij op dit soort dagen is hoe ik mijn dag start. Ik doe dit met een bakje havermout, sojamelk en fruit. Lekker en voedzaam.

Eén keer opscheppen is genoeg
Door al het lekkers dat je voorgeschoteld krijgt is het lastig om je in te houden. Je snoept van alles en nog wat. Maar probeer duidelijke keuzes te maken en schep je bord strategisch op. Zorg voor groenten, koolhydraten en een stukje vlees of vis en overdrijf niet. Doordat je nadenkt over wat je opschept is een tweede keer opscheppen niet nodig. Er komen tenslotte nog meerdere gangen aan, waar je ook van wilt proeven.

Eet rustig
Het hongergevoel meldt zich als je de tijd neemt om het eten te laten zakken. Daarom is het ook zo belangrijk dat je je eten in alle rust verwerkt en niet begint te duwen. Slokken zorgt voor lucht in de maag en hier krijg je het wel bekende-volle-buik gevoel van. Neem daarom de tijd. Neem tussen elke gang 20 minuten rust en neem vervolgens ook de tijd tussen iedere hap die je neemt. Je zult zien dat je lichaam vanzelf aangeeft wanneer je genoeg hebt. Misschien ook nog een tip die kan helpen: ga tussen de gangen door even staan. Dit maakt de verwerking van het eten een stukje gemakkelijker.

Drink niet teveel water
Water is goed voorafgaand aan een maaltijd, dit helpt de spijsvertering. Maar veel water tussendoor zorgt voor een opgeblazen gevoel omdat het lichaam meer maagsap gaat aanmaken. Drink daarom een half uur van te voren een glas water en matig het tussen de maaltijden door.

Dit allen lijkt heel streng en overdreven, maar vat het niet zo op. Je zorgt gewoon goed voor jezelf en maakt het op deze manier vele malen gemakkelijker tijdens de feestdag, maar vooral ook erna. En voorop staat, geniet van alles wat er komen gaat. Het is tenslotte de mooiste tijd van het jaar.

  

Lees ook