Praten over Parijs aan vooravond Festival Vocallis21

Elfdaags festival voor vocale muziek wordt langzaamaan bekender

Auteur: Maarten van Laarhoven
Donderdag 2 november 2017

Het meest treffende antwoord van de avond werd zonder twijfel gegeven door de grote Maastrichtse componist en Parijskenner Jean Lambrechts. Toen voormalig theaterdirecteur Jacques Giesen, de presentator van de avond, van hem wilde weten hoe het toch kwam dat hele generaties kunstenaars – ook  uit Limburg – zich aangetrokken voelen tot Parijs, viel de kenner van de Lichtstad even stil. Om vervolgens op te merken: ,,Parijs is een mooie vrouw! En aan een mooie vrouw moet je toch ook niet vragen waarom ze aantrekkelijk is…". 

Parijs in het Fin de Siècle, het einde van de (negentiende) eeuw, is dit jaar het overkoepelende thema van Festival Vocallis21. Het vernieuwde festival, dat voornamelijk gericht is op vocale klassieke Muziek, ging gisteravond officieus van start voor een klein publiek in Grand Café Soiron aan het Vrijthof in Maastricht. Morgenavond vindt in de Sint Janskerk in Maastricht de officiële opening plaats met een concert van de inmiddels wereldberoemde sopraan Lenneke Ruiten

Café Paris, zoals de informele muzikale bijeenkomst van gisteravond was gedoopt, vormde de opmaat voor het festival. Behalve door Jean Lambrechts, die geruime tijd in Parijs woonde en werkte, werd de (culturele) wordingsgeschiedenis van Parijs geschetst door Jac van den Bogaard, historicus en auteur van de lezingencyclus Parijs in het Fin de Siècle. De uit Dijon afkomstige chansonnier Gildas Delaporte (tevens contrabassist bij de philharmonie zuidnederland) en pianist Bert van den Brink namen met een aantal Franse liederen de muzikale omlijsting voor hun rekening.

Wie zelf een indruk wenst te krijgen van hoe het er in kunstenaarskringen aan toeging in het Parijs van het einde van de negentiende eeuw en het prille begin van de twintigste, kan zaterdag 4 november terecht in de Sint Janskerk aan het Vrijthof, waar een ‘Proustiaanse salon’ gehouden wordt. Tijdens deze avond zullen werken van Cécile Chaminade en Reynaldo Hahn, Gabriel Fauré, André Caplet, Maurice Ravel, Erik Satie, Francis Poulenc en Kurt Weill te horen zijn.

Festival Vocallis duurt nog tot en met 12 november. De concerten en andere activiteiten vinden plaats op diverse plaatsen in Zuid-Limburg. Kijk voor alle details, kaartverkoop en het volledige programma op de site van Festival Vocallis 2017 www.festivalvocallis.nl

Foto's Festival Vocallis/Olga van Borren

  

Lees ook