Twee Bib Gourmands minder in Limburg

Manjefiek gesloten en Rantrée heeft hogere ambities

Auteur: Maarten van Laarhoven
Donderdag 9 november 2017

In zowel Nederlands- als Belgisch Limburg is er dit jaar nauwelijks nieuws te melden als het gaat om Bib Gourmands. Michelin heeft vanmorgen bekendgemaakt welke restaurants in de Benelux in de gids van 2018 een Bib Gourmand krijgen of de prestigieuze onderscheiding – vaak goed voor veel extra gasten - juist kwijtraken. In totaal werden verspreid over heel Nederland twintig nieuw Bib Gourmands uitgedeeld.

In de beide Limburgen zijn er geen noemenswaardige verschuivingen. Er zijn geen Bib Gourmands bijgekomen. Twee zaken in Maastricht raakten de onderscheiding in de vorm het bekende likkebaardende Michelinmannetje kwijt: Restaurant Manjefiek en Rantrée aan de Kesselskade. In beide gevallen had Michelin geen andere keuze.

Rantrée heeft hogere gastronomische ambities en kan daarom geen 3-gangenmenu voor minder dan 37 euro meer serveren, het uitgangspunt voor een Bib Gourmand.  Rantrée heeft overigens serieuze verhuisplannen. In principe openen de eigenaren een compleet nieuwe zaak bij de golfbaan aan de Dousberg in Maastricht.  Ongetwijfeld zullen op die nieuwe plek door Michelin in de gaten worden gehouden en zit er mogelijk in de toekomst meer in het vat dan een Bib Gourmand.

Ook eigenaar Wiel Rekko van restaurant Manjefiek aan de Rijksweg in Maastricht moet het voor het eerst sinds jaren zonder Bib Gourmand doen. Heel logisch want Rekko heeft het à la carte-restaurant gesloten. Hij concentreert zich nu op kookcursussen en catering.

De toekenning van de Bib Gourmands vindt traditioneel plaats een maand voorafgaand aan de presentatie van de nieuwe Michelingids. Deze vindt op maandag 11 december plaats in het DeLaMar-theater in Amsterdam.

Lees ook