De veelzijdigheid van Sopraan Anna Emelianova

// Kunst & Cultuur

Auteur: PASCALE BRUINEN// Fotogragie: RICHARD STARK
Donderdag 2 november 2017

De Russische operazangeres Anna Emelianova (32) start momenteel met de repetities voor de rol van Sophie in Massenet’s Werther, uitgevoerd door Opera Zuid.

Anna Emelianova was vijf jaar toen haar ouders haar naar Gnessin’s Special Music School in Moskou stuurden waar ze werd aangenomen aan de piano-opleiding. Twee jaar later nam Anna’s moeder haar mee naar de opera. Ze was er meteen door bevangen. „Ik vond de sfeer zo geweldig dat we nog vier keer terug zijn geweest. De woorden begreep ik niet maar ik hield onmiddellijk van de emoties, de muziek, de duisternis, de lichtjes en het resonerende geluid van een groot orkest.” Hierna nam ze zanglessen en trad ze op met een kinderkoor van het Stanislavskky Music Theatre. Dat smaakte naar meer, zodat ze haar zangopleiding voortzette.In 2012 kwam ze naar Maastricht waar ze aan het conservatorium cum laude afstudeerde in solozang en opera. Anna vindt inspiratie in zowel klassieke muziek zoals oratorium en recital, als in niet-klassieke muziek. Zo maakte ze onlangs op uitnodiging van een tv-station een muziekprogramma in Bangladesh. Maar ze heeft ook muziek geschreven voor een circus (Circus brothers Zapashny), gewerkt in muziekstudio’s en opgetreden met dansgezelschap ICK Amsterdam.

Tijdens optredens voelt ze een grote verantwoordelijkheid om het publiek de beste vertolking te geven van het idee, de stijl en emoties van de componist. „Als ik Russische muziek zing, ben ik sneller emotioneel geraakt. Niet alleen omdat het mooie muziek is in mijn moedertaal, maar ook omdat ze me herinnert aan mijn Russische zanglerares die dit jaar overleed en mij veel heeft geleerd toen ik jong was.” Gevraagd om zichzelf te beschrijven zegt ze: „Ik wil altijd mijn horizon verbreden en mensen de schoonheid van muziek laten ervaren. Het is mijn droom om in prachtige opera’s te zingen, mijn eigen composities te schrijven en een cd uit te brengen. Ik heb zoveel muziek in mij! Optreden maakt me gelukkig. Vlak voor een optreden loop ik alleen rond achter die grote zwarte gordijnen en dan ervaar ik, na een lange en zware voorbereiding, al die magie en spanning. Dat zijn de mooiste gevoelens!”

Van 10 november tot en met 10 december 2017 is Anna Emelianova voor Opera Zuid te zien in de rol van Sophiein Werther van Jules Massenet. www.anna-emelyanova.com

 

Lees ook