Nathalja Kremers

// 31 jaar, Exmode, Maastricht

Auteur: Xavier Cortenraedt // Fotogragie: Olga van Borren
Zaterdag 18 november 2017

Hoe ben je hier terecht gekomen? „Exmode bestaat al meer dan 150 jaar en wordt al sinds lange tijd door onze familie gerund. Drie jaar geleden heb ik de zaak dan echt officieel overgenomen. Ik heb bewust ervoor gekozen om de naam van de zaak te behouden, maar heb wel een duidelijke eigen touch aangebracht. Zo heb ik met diverse kleuren gewerkt die prikkels en emoties opwekken bij het publiek. De combinatie met de kapperszaak van mijn vriend in één ruimte is uiteraard ook niet alledaags, maar zorgt voor een goede kruisbestuiving.”

Wat fascineert jou aan mode? „Ik heb enorm veel respect voor de modewereld en al zijn facetten: de modeontwerpers, de stoffen. De geboorte van een collectie vind ik ook altijd een prachtig moment. Dit gebeurt in twee fases: allereerst als de ontwerper de collectie samenstelt en vervolgens als ze bij mij in de winkel binnenkomt. Dan is het plaatje rond en dat geeft een enorm goed gevoel.”

Hoe onderscheid je je als modezaak? „De modewereld is natuurlijk continu in beweging. Hierin moet je wel meegaan, om de boot niet te missen. Zelf organiseer ik maandelijks evenementen: van modeshows tot interessante sprekers. Om mijn klanten extra te verwennen, een stukje klantenbinding eigenlijk. Zo heb ik ook de tijd om echt een praatje met mijn klanten te maken en te weten wat hen bezighoudt. Dat is heel belangrijk. Zo weet ik welke ‘snoepjes’, ofwel mooie kledingobjecten ik kan inkopen om hen te blijven prikkelen. En uiteraard heb ik ook een webshop, meerdere zelfs. Maar ik zie dit meer als een etalage van mijn eigen winkel. Het persoonlijk contact met de klant blijft toch belangrijk.”

Hoe krijg je het allemaal geregeld qua tijd? „Mijn vriend en ik zijn beiden ondernemers. Daarnaast heb ik ook nog een tweede zaak in Panningen. We zien het beiden als een voorrecht dat we onze hobby mogen beoefenen. Op zich hebben we, ondanks dat de zaak zeven dagen per week geopend is, wel een goed ritme gevonden. Is ook wel nodig omdat we ook nog een zoontje thuis hebben rondrennen. Zondag is meestal onze gezamenlijke dag. Thuis gaan onze telefoons dan op het ‘kastje’. Ik zeg altijd: ‘We zijn 24 uur bereikbaar, maar niet 24 uur beschikbaar’.”

Welke doelen heb je voor de komende jaren jezelf gesteld? „Uitbreiden naar meerdere vestigingen is op zich niet mijn hoofddoel. Ik wil vooral kwaliteit bieden en mijn klanten blijven verrassen en prikkelen. Maar zeg nooit nooit. Wel wil ik er vol voor gaan om bijvoorbeeld een retailerprijs te winnen of zakenvrouw van het jaar te worden. Die ambitie heb ik zeker wel. Ook zie ik het als een uitdaging om in de toekomst een fashion week in Venlo te organiseren. Aangezien Venlo zich de laatste jaren zo positief aan het ontwikkelen is, als stad van beleving, lijkt me dit een fantastische toevoeging op modegebied.” 

Lees ook