Mens en Machine op de Dutch Design Week

Wat te verwachten van hét designevenement van Maastricht, Designday?

Auteur: Nina Simons
Vrijdag 3 november 2017

Afgelopen vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober

Vorige week bezocht ik de Dutch Design Week in Eindhoven. Natuurlijk bezoek ik voor Chapeau doorgaans evenementen in Limburg, maar de strekking van dit evenement gaat ver voorbij de provinciale grenzen. Tijdens deze week zijn de ogen van de hele wereld gericht op ons kikkerlandje, omdat dan een van de zaken waar wij zo bekend om staan, ons Dutch Design, even extra in de spotlights staat.

Nou heb ik twee halve dagen gespendeerd, en ben ik zelf nog niet verder gekomen dan de Graduation Show van de Design Academy, en (W)EGO van MVRDV. Er waren in totaal 610 exposities, presentaties, tours en activiteiten, verspreid over 110 locaties locaties in de stad. Prachtig natuurlijk, dat er zoveel te doen is! Maar als je alle projecten even écht wilt bekijken, ben je op een locatie als de Design Academy al enige uurtjes zoet.

Design meets Architecture

Leuk dat er dit jaar ook duidelijk ruimte was voor een schaal groter dan die van het product; namelijk die van de architectuur. Het tetris-achtige bouwwerk van MVRDV - gecureerd door ambassadeur van de Dutch Design Week Winy Maas, samen met The Why Factory - (W)EGO, maakt niet alleen heel slim gebruik van weinig ruimte, maar vertelt daarnaast een relevant verhaal. Hoe houden we in een dichtbevolkte stad ruimte voor individuele wensen (ego), zonder oog te verliezen op onze collectiviteit (we)?

Ook op de Graduation Show kwam ik enkele projecten tegen met een raakvlak met de architectuur. Een voorbeeld is de Monade Capsule van Alice Bleton. Deze capsule, die op de dakrand van een gebouw geplaatst kan worden, biedt een tijdelijke vluchtplek voor de drukte van de stad. Tegelijkertijd biedt het de mogelijkheid de stad en omgeving vanuit een geheel nieuw perspectief te ervaren.

Mens en Machine

Een andere, nog veel sterker aanwezige thematiek was de relatie tussen mens en machine. De installatie The Last Job on Earth door Marie Caye verbindt het menselijke lichaam aan het kunstmatige brein, waarmee ze ons een blik geeft in een mogelijke toekomstige carrière – als vertolker voor een computer programma. De installatie onderzoekt hoe, wanneer mens en machine elkaar beter leren begrijpen, het verschil tussen de twee begint te vervagen.

De Design Academy reageert duidelijk op de enorme stroom aan nieuwe projecten binnen dit thema, en start daarom vanaf september 2018 de nieuwe ontwerpafdeling Human and Machine, ontwikkeld om studenten te ondersteunen in het ontwikkelen van hun eigen fabricagetechnieken, gereedschap en machines voor het maken van design.

Tegenbeweging: Analoog en tastbaar

Tegelijkertijd met het ontstaan van een beweging richting het machinale, zie ik ook een tegenbeweging, richting het analoge, en het menselijke contact. Zo was er bijvoorbeeld de Offline Website te zien van Gyalpo Batstra. Deze website op wielen is ontworpen om mensen uit de buurt te ontmoeten, en zo mensen die dicht bij elkaar wonen ook echt bij elkaar te brengen.

Design in Limburg: Designday

Op 25, 25 en 27 mei 2018 is het weer zo ver, en staat design ook in Maastricht enkele dagen in de spotlights, tijdens de dertiende editie Designday. Tijdens dit evenement staan het verhaal, de herkomst en betekenis van het ontwerp centraal. In de woorden Hester Coolen, initiatiefnemer van Designday: “Op het event presenteren zich namelijk ontwerpers die ook een ambacht beheersen. Zij weten hoe hoog ze de keramiekoven moeten stoken, welk hout geschikt is voor verwerking, welk leer het beste eindresultaat oplevert; zij weten ook waar hun materiaal vandaan komt, kopen vaak lokaal in, en kennen hun leveranciers persoonlijk.”

Ik ben benieuwd welke beweging hier de overhand zal spelen; zullen we hier straks met name machinebouwers spreken, of gaan we juist meer back to basic ontwerpen tegenkomen?

Fotografie: Nina Simons

Lees ook