Feestelijke afsluiting La Saison Culinaire 2017

Actie voor voedselbank Limburg-Zuid levert ruim 16.500 euro op

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 21 november 2017


Zelfs burgemeester Dieudonné Akkermans van ‘slowfoodgemeente’ Eijsden-Margraten had zijn koksbuis aangetrokken. Tussen de vele koks die gisteravond de keuken van restaurant Refresh - onderdeel van het Teaching Hotel van de Hotel Management School Maastricht - bevolkten, stond hij wonderwel zijn mannetje, al bleef hij daar zelf bescheiden onder. ,,Ik heb vaak met de armpjes op de rug gelopen”, verklaarde hij. ,,Afstand bewaren is de beste manier om de zaak onder controle te houden.”

En ook dat lukte hem aardig. Akkermans stond - samen met onder anderen zijn tijdelijke collega’s Léon Aarts (pop-up restaurant Supperclub Compassion), Joachim Müller (Gerardushoeve), Robin Berben (Café Sjiek), Jo van Ham (Resfresh), Bart Ausems (Tout à Fait) en Hans Snijders (Château Neercanne) - uren achter de pannen om de maar liefst 200 gasten te trakteren op een viergangendiner. Het Limburgs Streekdiner, zoals de avond was gedoopt, bestond uit vier fantasievolle gerechten uit de streek, gemaakt op basis van ‘Limburgse’ ingrediënten. Ook de begeleidende wijnen en andere dranken – inclusief het tafelwater – waren van Limburgse bodem, al werd een klein beetje gesmokkeld met het aperitief en de rode wijn bij het hoofdgerecht, al waren ook deze afkomstig van een succesvolle Limburgse ondernemer met een florerend wijngoed in Oostenrijk.

 

De opbrengt van de avond mocht er zijn: ruim 16.500 euro aan gesponsorde ‘droge’ onderdelen voor pakketten voor de Voedselbank Limburg-Zuid.

Het Limburgs Streekdiner was de feitelijke afsluiter van La Saison Culinaire, een vrijwilligersorganisatie die zichzelf omschrijft als ‘aanjager, facilitator en communicator voor Limburgse streekgerechten en gastronomie’. Wat jaren geleden begon als een driedaags festival met een grote tent op het Vrijthof in Maastricht is uitgegroeid tot een bijna drie maanden durend succesvol evenement met tientallen vertakkingen door heel Zuid-Limburg.

Op tafel kwamen gisteravond onder meer: Knien mit zien zondigs gezich, een Limburgse terrine van konijn met peperkoek, ingelegde pruimen, uiencompote en een bitterbal van konijn op grootmoederswijze (Joachim Müller) +++ Tüttekessloaj, à la minute gerookte geuldalforel met Limburgse piccalilly (Robin Berden en Jo van Ham) +++ Livar Kloostervarken, de rug gebraden, de wang gebraiseerd met een jus van rode wijn en kruidnagel (Bart Ausems) +++ en Tarte Tatin met een sorbet van cidre cuvée rosé en Gronsvelder Klumpke.    

 

Het charity dinner, dat werd opgeluisterd met live-optredens van de ‘Limburgse troubadours’ Ivo Rosbeek  en Ivo van der Bijl was volledig uitverkocht. De opbrengst komt ten goede aan 700 gezinnen (zo’n 1500 mensen, van wie een derde kinderen) in Zuid-Limburg die afhankelijk zijn van de voedselbank.

Foto's: Frits Widdershoven 

Lees ook