‘Ey, ben jij niet van die kastelen?’

Françoise is moe maar dolgelukkig na een weekje Dutch Design Week

Auteur: Françoise Oostwegel
Donderdag 2 november 2017

Negen dagen lang, van 21 tot en met 29 oktober, stond ‘lichtstad’ Eindhoven internationaal op de kaart met #DDW17, ofwel de 16e editie van de Dutch Design Week, met dit jaar meer dan 450 evenementen op design-gebied. Ongeveer 2500 designers – onder wie ikzelf – stonden op honderd locaties verspreid door de stad, om hun werk en concepten te exposeren. Deze keer was ’Stretch’, het thema, als je het mij vraagt de essentie van design: DDW wil immers zowel deelnemers als publiek stimuleren om zich in te spannen en zich buiten hun comfortzone te wagen. En zo ontstaat er ruimte om te innoveren!

Het was me een weekje wel! De dinsdag na de DDW lag ik al om 21 uur in mijn bedje. Je bent toch wel gesloopt na zo’n week. Het spektakel rond de DDW begon op zaterdag 21 oktober. Mijn stand zag er picobello uit het oogde een stuk professioneler dan vorig jaar, wat ook kwam doordat ik het dubbele aan standruimte had. Ik was zelf erg blij met het eindresultaat: de dagen dat je bezig bent met het opbouwen van je stand zijn toch altijd even stressen.

 

Ik stond bij de bekende ontwerper Piet Hein Eek en wij waren elke dag open van 10 tot 21 uur ‘s avonds. Je kunt je wel voorstellen hoe je je dan na negen dagen voelt.

Voor mij was het overigens wel een goede week: de bestellingen lopen langzaam binnen. Verder heb ik er een aantal leuke projecten aan overgehouden. Zo mag ik voor een hotel in Den Haag maar liefst 60 wandlampjes maken. Galery Mint in Londen wil mijn producten graag hebben en verder kan ik wellicht aansluiting vinden bij een project voor Schiphol. Een projectleider daar was op zoek naar een Dutch Designer die koperen lampen maakt… Nou dan ben je bij mij aan het juiste adres ;) Ik hoop dat het allemaal doorgaat, want dit zou wel echt gaaf zijn!

Natuurlijk heb ik ook veel dagjesmensen in mijn stand gehad, wat natuurlijk altijd gezellig is, maar toch hoop je altijd dat er architecten, projectleiders en Gallery Owners langskomen. Toch moet gezegd worden dat je van dagjesmensen leuke opmerkingen krijgt als: ‘je zal er maar opkomen’, of ‘nou dat kan ik beter’, of ‘ik zou het toch zo doen als ik jou was’. Ook de opmerking ‘Ey, ben jij niet van die kastelen?’, zal me nog wel even bijblijven. Heerlijk! Zulke ongezouten meningen zijn we in het zuiden niet zo gewend… 

Het fijne is dat Piet Hein Eek ook altijd een kijkje komt nemen in onze expositieruimte. Meestal in de ochtend, want dan is het zelfs bij hem nog lekker rustig. Vorig jaar was ik wel een beetje zenuwachtig toen hij binnenkwam. Het was de eerste keer dat ik hem ontmoette, maar het ijs was al snel gebroken toen hij mij vertelde dat hij mijn lamp al eens gebruikt had in een van zijn projecten! Ik besefte toen nog maar half hoe cool dat was.  

Dit jaar hield Piet Hein op de voorlaatste dag een borrel voor alle standhouders van DDW. Dit was boven in ‘de wonderkamer’, waar hij een kleine speech hield. Hij vertelde onder meer dat hij niet vaak emotioneel werd, maar wel op deze dag: diezelfde middag had hij de designprijs 2017 van Cultuurfonds Noord-Brabant in ontvangst genomen. Ook onthulde hij dat op de plek waar wij stonden een hotel van hem komt. Volgend jaar slaap ik dus  gezellig bij Piet ;)

Nu nog even die zak met visitekaartjes omgooien en de winkel weer in orde maken!

PS DDW gemist? No worries! Zelf ben ik ook een aantal Dutch Designers gaan scouten voor in mijn winkel. Ik heb ontzettend leuke Dutch Designproducten meegenomen, dus kom snel even langs!

Lees ook

Bestel nu de Chapeau op Ipad of telefoon!

Ipad versie bestellen

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram