Vocallis21 en het vijfjarenplan staan als een huis

Waarnemend voorzitter heeft het de komende weken druk

Branded content
Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 10 oktober 2017

Een brede programmering die de hele samenleving raakt, samenwerkingsverbanden met tientallen maatschappelijke partners, én blijvende aandacht voor een jong publiek. Festival Vocallis, vijf jaar geleden ontstaan in de gemeente Vaals (vandaar ook de wat speelse naam, die een combinatie is van vocaal en Vaals) moet in 2021 staan als een huis.

Het is om die reden dat Gert Geluk, waarnemend voorzitter en programmeur van het Euregionale festival voor vocale muziek, liever spreekt van Vocallis21. ,,Het is niet alleen een herkenbaar beeldmerk, maar ook een streven. Mijn droom is om in 2021 een hoogwaardig, meerdaags festival te hebben neergezet dat er toe doet. Een festival dat gekend is in alle plaatsen in Zuid-Limburg en dat kan rekenen op een brede publieke belangstelling.”

Geluk, groot kenner van klassieke muziek en in zijn professionele carrière vele jaren werkzaam als voorlichter bij het Limburgs Symfonie Orkest, een van de voorlopers van de philharmonie zuidnederland, werd tweeënhalf jaar geleden gevraagd om zitting te nemen in het bestuur. Omdat er geen langetermijnvisie lag, werd hij gevraagd een vijfjarenlan te schrijven. In dit plan gaf hij - na heel veel mensen uit het veld gesproken te hebben - zijn visie op de toekomst van Festival Vocallis. ,,Het festival trok te weinig publiek en werd niet echt gedragen door de omgeving. Maar achteraf is het veel meer werk gebleken dan we met zijn allen hadden verwacht. Als je zoiets als dit goed neer wilt zetten, moet je gaan praten met allerlei organisaties die ons wellicht behulpzaam kunnen zijn bij de verdere ontwikkeling. Tot nu toe heb ik zo’n 60 à 70 gesprekken gevoerd en dan ben ik er nog lang niet.”

Festival Vocallis, of Vocallis21 kan weliswaar bogen op een kleine, trouwe schare ‘fans’, maar dat is bij lange na niet genoeg om een festival met Euregionale ambities door te ontwikkelen en in de lucht te houden. ,,Hoewel Vocallis staat voor intimiteit, streven we naar een grotere en bredere programmering, ook voor mensen die wat minder mobiel zijn. Dus zoeken we de mensen op. Daarnaast betrekken we kinderen bij het festival, want we staan ook voor educatie en talentontwikkeling. Muziek is belangrijk in een mensenleven. Voordat een mens kan praten, kan hij al zingen.” Zelfs het ongeboren kind komt aan zijn trekken tijdens het aankomende festival dat van start gaat op 31 oktober en duurt tot 12 november. ,,Bewezen is dat muziek  een grote invloed heeft op de ontwikkeling van het kind en de mens”.

Maar om het bestaansrecht van een muzikaal festival als Vocallis voor de toekomst veilig te stellen, is meer nodig. Van belang is ook dat goed gekeken wordt naar de structuur, zo vindt Geluk. ,,Met een aaneenschakeling van ogenschijnlijk losse concerten verspreid over Zuid-Limburg kom je er niet. Vandaar dat we elk jaar zullen moeten uitkijken naar een overkoepelend thema van enig gewicht. Dit jaar is dat ‘Parijs in het Fin de Siècle’ (ruwweg de periode tussen 1890 en 1914, red.) en volgend jaar ‘Oorlog en Vrede’,omdat het dan precies honderd jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd. Er is in die periode veel mooie muziek geschreven, ook door componisten die helaas in de Tweede Wereldoorlog zijn afgevoerd.”    

Tot slot de naam Vocallis. Die ligt – met of zonder de toevoeging 21 – gemakkelijk in het gehoor. Dat wil zeggen: als je hem op de juiste wijze uitspreekt, iets wat niet iedereen doet, want veelal wordt de klemtoon verkeerd gelegd. Gert Geluk kan er wel om lachen. ,,Wat mij betreft mag iedereen de naam uitspreken zoals hij of zij dat wil. We streven niet voor niets naar zoveel mogelijk variatie.”

Kijk voor alle praktische informatie én het volledige programma op: https://www.festivalvocallis.nl/

   

Lees ook

Bestel nu de Chapeau op Ipad of telefoon!

Ipad versie bestellen

Heeft u nog vragen?

Heeft u eerst nog vragen of heeft u hulp nodig bij het invullen van dit formulier?

Bel ons gerust even op: +31 (0)251 - 25 79 24