Het Parijs van toen en het Maastricht van nu

Festival Vocallis21 brengt twee werelden samen met muziek

Vrijdag 13 oktober 2017

Parijs in het Fin de Siècle is dit jaar het overkoepelende thema van Festival Vocallis21, een twee weken durend Zuid-Limburgs festival, waarin alle aandacht uitgaat naar vocale muziek in al zijn facetten. De politieke en sociale stemming in de Franse hoofdstad aan het einde van de negentiende eeuw (en het begin van de twintigste), mag dan bij tijd en wijle wat zwaarmoedig zijn geweest, het rijke culturele leven was dat zeker niet.

Op 1 november vindt, in het kader van Festival Vocallis21, in Grand Café Soiron aan het Vrijthof Maastricht een informele avond plaats, waarbij over het Parijs van toen en het Maastricht van nu wordt gepraat met een hapje en een drankje. De avond, die om 20 uur begint, vormt de opmaat voor het festival. Te gast zijn onder anderen de Maastrichtse componist en Parijs-kenner Jean Lambrechts en Jac van den Bogaard, historicus en auteur van de lezingencyclus Parijs in het Fin de Siècle. Ook de ambassadeurs van Vocallis zullen bij het evenement aanwezig zijn. Chansonnier Gildas Delaporte en Bert van den Brink zorgen voor de muzikale omlijsting.

Op 4 november wordt in de Sint Janskerk aan het Vrijthof een ‘Proustiaanse salon’ gehouden. Als gast van de princesse de Polignac, geboren Winnaretta Singer, waan je je in een Parijse salon aan het begin van de twintigste eeuw, aldus de organisatie van Vocallis21. Met het fortuin dat de prinses met har beroemde naaimachines vergaarde, sponsorde ze de muzikale avant-garde. Tijdens deze avond zullen werken van Cécile Chaminade en Reynaldo Hahn, Gabriel Fauré, André Caplet en Maurice Ravel, Erik Satie, Francis Poulenc en Kurt Weill te horen zijn.

 

Kijk voor alle details, kaartverkoop en het volledige programma op de site van Festival Vocallis21: www.festivalvocallis.nl

Lees ook