TED: dé manier om je leven lang te blijven leren

Vijf jaar TEDxMaastricht; kippenvel, natte ogen, stof tot nadenken

Auteur: Nina Simons
Donderdag 19 oktober 2017

Afgelopen vrijdag de dertiende bezocht ik de vijfjarige jubileumeditie van TEDxMaastricht in het MECC. Als trouwe TED-fan was dit niet mijn eerste bezoekje. Toch was ik weer enorm onder de indruk. Voor wie het principe niet kent - al kan ik me dat inmiddels bijna niet meer voorstellen – TEDx is gecreëerd met TED’s missie in gedachte, ‘ideeën die het verspreiden waard zijn’. Het ondersteunt zelfstandige organisatoren die een TED-achtige ervaring willen creëren in hun eigen gemeenschap. Iedere spreker krijgt 20 minuten op de rode stip, waar iets magisch plaatsvindt. Het idee waar de spreker vol passie in gelooft, misschien wel de belangrijkste les van zijn of haar leven, wordt voor iedereen toegankelijk om lering uit te trekken.

Bjørn Magnus Jacobsen
Deze man nam je in zijn TEDtalk mee naar een gruwelijke dag in juli 2011, waar hij aanwezig was op het eiland Utøya in Noorwegen, toen het aangevallen werd door rechtse extremist Anders Behring Breivik. 69 overleefden het niet, daarnaast waren er 110 gewonden. Bjørn Magnus Jacobsen overleefde deze aanval, samen met onder anderen twee jongetjes, die hij uit alle macht heeft geprobeerd te beschermen. Tijdens zijn verhaal kon je in de zaal, die aan ruim duizend bezoekers een stoel biedt, een speld horen vallen. Kippenvel op mijn armen, toen ik hoorde hoe deze man zich nu inzet tegen haat en extremisme: door zich te richten op menselijkheid, in plaats van zelf ook in haatgevoelens te vervallen.

Lisa Hu
Eén van jullie mag de taart snijden, de ander mag als eerste een stukje uitkiezen. Lisa’s moeder gebruikte deze methode om voor een eerlijke verdeling te zorgen. Nu is het Lisa’s beurt. Zij gebruikt haar tijd op de rode stip om te strijden voor eerlijkheid als het nieuwe normaal. ,,Als je niet van tevoren weet welk stukje je gaat krijgen, kan je er maar beter voor zorgen dat alle stukjes gelijk zijn.” Met dit in gedachte ontwierp zij Terra Nova Minimaatschappij, een spel- en discussietool om lastige maatschappelijke thema’s naar de belevingswereld van kinderen en jongeren te brengen. Met dit spel voor burgerschapsonderwijs
studeerde zij in 2014 af aan de Design Academy Eindhoven. En haar strijd voor eerlijkheid wordt erkend; in 2016 al won ze de ASN Bank Wereldprijs, haar in productie genomen spellen zijn uitverkocht. En wellicht het belangrijkst van alles: het podium dat TEDx haar bood maakt dat haar boodschap nu wereldwijd te zien is.

Frénk van der Linden
Journalist Frénk van der Linden vertelde over zijn ouders, die elkaar na hun scheiding 40 jaar lang niet spraken. Hij maakte de ontroerende documentaire Verloren band, waarin hij hun de pijnlijke vraag stelt: wil je echt sterven in zulke bitterheid? Op het podium van TEDx zijn dit keer niet zijn ouders, maar hijzelf aan het woord. Vrij vertaald uit de tekst op TEDxmaastricht.nl: ‘hij probeert mensen nieuwsgierig te maken en hen hun eigen verantwoordelijkheid te laten nemen in conflicten met anderen. Daarmee is hij geïnteresseerd in wat juist en begrijpelijk kan zijn aan het gedrag en de positie van hun zogenoemde vijand, zodat ze vrede kunnen sluiten en een oplossing voor hun problemen kunnen vinden.’ Met natte ogen luister ik naar zijn woorden, want willen we niet allemaal vrede en liefde?

Hoe verschillend de ervaringen van de sprekers ook waren, er waren grote overeenkomsten in hun boodschap: verplaats je in een ander, ben eerlijk en vergevensgezind, dan kunnen wij als mensen op een liefdevolle manier samenleven. Wat is TEDx toch altijd een prachtige gelegenheid om te leren van de ervaringen van anderen! Benieuwd naar deze TED-talks? Binnenkort zijn ze te zien op www.TEDxmaastricht.nl

Lees ook