Spa Monopole maakt werk van duurzaamheid

Producent van beroemd mineraalwater koestert groot natuurgebied

Auteur: Jo Cortenraedt
Dinsdag 3 oktober 2017

Het bedrijf Spa Monopole is een van de bekendste producenten van natuurlijk mineraalwater ter wereld. Met ruim 1250 medewerkers, een jaaromzet van 250 miljoen euro en een productie van 854 miljoen liter water, heeft Spa Monopole een sterke positie. En de principes van duurzaamheid zijn hier al lang uitgevonden en in de praktijk verwezenlijkt.

Je zou het de mooiste fabriek van de wereld kunnen noemen. Want je ziet alleen maar natuur, zo ver je oog reikt. ‘De fabriek’, dat is een groot natuurgebied rondom het stadje Spa ter grootte van maar liefst 13.177 hectare, een oppervlakte gelijk aan 26.000 voetbalvelden. De natuur is er ongerept en met name het deel dat onderdeel uitmaakt van de Hoge Venen is zeldzaam qua flora en fauna. Het hele gebied dat ter beschikking staat van Spa Monopole is beschermd. Dat wil zeggen dat er geen industrie mag komen, maar zelfs ook dat er geen koeien mogen lopen, want koeienmest zou de kwaliteit van het grondwater nadelig kunnen beïnvloeden. Landbouw is evenmin toegestaan. Pesticiden zijn verboden en in de winter wordt er zelfs geen strooizout gebruikt. De gladheid op de wegen wordt tegengegaan met zand in plaats van zout. Onder parkeerterreinen liggen beschermlagen om eventueel lekkende olie op te vangen en af te voeren. In die zin zijn het bedrijf Spa en de hele regio hun tijd ver vooruit als het gaat om de discussie over duurzaamheid. Spa Monopole staat dan ook in de top-10 van meest duurzame bedrijven in Europa en is volledig CO2-neutraal.

 

CARBONAATROTSEN
De ‘fabriek’ van het bedrijf, dat is dus de natuur die al miljoenen jaren bestaat. De lagen veen, turf, zand en klei met vuursteen zorgen in de grond voor een unieke filtering van regen en sneeuw. Het water komt uiteindelijk terecht in de diepgelegen carbonaatrotsen en van daaruit wordt het door Spa Monopole opgepompt. Via goed beveiligde leidingen gaat het water naar het bedrijf zelf in de stad Spa waar de flessen worden afgevuld. Meer dan twee miljoen flessen mineraalwater per dag lopen er van de band. Hoewel in de volksmond zowat elk bronwater en mineraalwater ‘spa’ wordt genoemd, is Spa een merknaam en zijn er vele andere watermerken. Waarbij we een onderscheid moeten maken tussen kraanwater, bronwater en natuurlijk mineraalwater. Alleen dat laatste voldoet aan de principes dat het ondergronds wordt opgeslagen in een beschermd gebied, dat de minerale samenstelling stabiel is en dat er niets aan wordt toegevoegd. Behalve dan koolzuur in de flessen van de Spa met het rode label, dat tegenwoordig Spa Intense wordt genoemd en vroeger Spa Barisart. Het water met het groene etiket, dat vroeger Marie Henriette heette en tegenwoordige Spa finesse, heeft een natuurlijk laag koolzuurgehalte en komt uit een specifiek deel van het wingebied. De Spa reine, met het blauwe etiket, bevat geen koolzuur. ‘Plat’ dus, zoals ook wel wordt gezegd. In vergelijkende tests is ook nog gebleken dat Spa het watermerk is met verreweg de minste minerale zouten, hetgeen menige fijnproever extra plezier verschaft.

DOCHTERBEDRIJVEN
Het bedrijf Spa Monopole is in privéhanden en heeft zichzelf als duurzaam bedrijf de limiet opgelegd om niet verder te exporteren dan in een straal van vijfhonderd km. Doordat toch de ambitie bestaat om commercieel te groeien, zijn er in diverse Europese landen andere bedrijven en merken gekocht: Les Grandes Sources de Wattwiller en CAROLA (SA Les Eaux Minérales de Ribeauvillé) in Frankrijk, Brecon Mineral Water in Wales en Devin in Bulgarije. Dat Spa Monopole het serieus meent met het principe van duurzaamheid, blijkt bijvoorbeeld ook uit dat het beroemde autocircuit Spa-Francorchamps, dat buiten het beschermd gebied ligt, niet door het bedrijf gesponsord wordt. De winning van natuurlijk mineraalwater gaat qua imago niet samen met de brullende auto’s van de Formule I.

GEZONDHEID
Spa verbindt zich wel met het thema gezondheid en dat doet in feite al eeuwen lang. Het gezondheidseffect van natuurlijk mineraalwater werd al in de zestiende eeuw onderkend, toen de eerste flessen Spa de grens over gingen. Begin achttiende eeuw opende het eerste kuuroordhotel en in die eeuw kwamen ook al beroemdheden naar de kuuroorden in en rond Spa zoals keizer Joseph II, Victor Hugo, tsaar Peter de Grote en niet te vergeten Casanova, die er over geschreven heeft in zijn uitgebreide biografie. De naam Spa is een succesverhaal, ook al heeft het stadje zelf de koninklijke allure van weleer niet helemaal kunnen vasthouden. Maar de laatste jaren is er weer flink geïnvesteerd in een nieuw kuuroord (Thermen) en diverse kwaliteitshotels. Spa komt overigens van het woord ‘spargere’ en betekent ‘ontspringen’. Hoewel er heel wat bij komt kijken qua veiligheid, distributie en marketing, heeft Spa Monopole één groot voordeel: het product hoeft ‘maar’ opgepompt te worden. En zolang er voldoende regen valt, blijft de voorraad op peil.

 

Fotografie: Joris Vroemen

Lees ook